kosmopoulos_02Όχι μόνον γλίτωσε από τα κύματα του Νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, αλλά βοήθησε και άλλους συνταξιδιώτες του να διασωθούν! Ο Ντίνος Κοσμόπουλος, που, σήμερα,

οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, τη μακεδονική γη που τόσο αγάπησε, γεννήθηκε το 1928 και επέζησε του τραγικού ναυαγίου το 1947, σε ηλικία 19 ετών.

Νεαρό παλικαράκι τότε ο εκλιπών, με αθλητικό παράστημα και ψυχική γενναιότητα, όχι μόνο κατάφερε να διασωθεί, αλλά βοήθησε και άλλους συνταξιδιώτες του να αποφύγουν τον παγωμένο βυθό μέσα στη χειμωνιάτικη θάλασσα.

Ο Χαράλαμπος Νάσλας, τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και φίλος του, από εκείνα τα χρόνια, θυμάται το συμβάν και αναπολεί τις δυσκολίες της εποχής:

«Δεν ήταν εύκολο να πάει κανείς από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα οδικώς και ο τρόπος που επιλέγονταν ήταν η ναυσιπλοΐα. Ήταν τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου. Τον περίμενε ο πατέρας του στην Αθήνα και πήρε το καράβι», θα μας πει.

Πριν από 64 χρόνια, Κυριακή 19 Ιανουαρίου 1947, συνέβαινε στον Ευβοϊκό μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του περασμένου αιώνα. Το επιβατηγό πλοίο "Χειμάρρα", που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, βυθίστηκε μετά την πρόσκρουσή του σε νάρκη, παίρνοντας μαζί του στα παγωμένα νερά 374 ψυχές. Η τραγωδία συνέβη στις 4.10 πρωί της Κυριακής, 1,5 μίλι από τη νησίδα Καβαλλιανή, στον Κάτω Κάβο της Εύβοιας. Οι έρευνες για την αναζήτηση των ναυαγών άρχισαν μετά 10 ώρες! Τα ναρκαλιευτικά και τα πλοιάρια μάζευαν επιπλέοντα πτώματα στον Ευβοϊκό, δύο μέρες. Τελικά, από τους 620 επιβαίνοντες σώθηκαν 246 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο 19χρονος, τότε, Ντίνος Κοσμόπουλος…