ΣΥΝΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ, ΛΑΚΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

aithousa_01Ανακοινώθηκαν τα πρώτα σχολεία της Θεσσαλονίκη που θα πάψουν να υφίστανται στο πλαίσιο του σχολικού «Καλλικράτη» που θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά. Έτσι, στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να συγχωνευτούν το 1ο, 6ο, 2ο και 12ο Αμπελοκήπων, αλλά και το δημοτικό Λακκιάς στο Δήμο Βασιλικών με το 2ο Δημοτικό Νέας Ραιδεστού.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλες συνενώσεις. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου έστειλε επιστολή προς τους δημάρχους σε όλη τη χώρα, με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις και ζητεί τη γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους ξεκαθαρίζουν ότι θα ήταν καταστροφικό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων σχολείων, ενώ δηλώνουν πως αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης ύστερα από εισήγηση του δημάρχου Αμπελοκήπων Λάζαρου Κυρίζογλου κατά την τακτική συνεδρίαση στις 24 Ιανουαρίου, δήλωσε πως η ενέργεια του Υπουργείου εκδηλώνεται ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη βάσει νόμου η απογραφή των στοιχείων, άρα και των σχολικών κτιρίων, στους νέους δήμους αλλά και η διαδικασία απογραφής και συγχώνευσης όλων των σχολικών επιτροπών σε δύο νομικά πρόσωπα (Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης).

Υποστηρίζουν, ότι ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η πρωτοβουλία του υπουργείου (σύντομος, μόλις μια εβδομάδα, χρόνος διαβούλευσης) αλλά και ο χρόνος (οι δήμοι βρίσκονται 20 μόλις μέρες μετά την έναρξη εφαρμογής του «Καλλικράτη» με πολλά προβλήματα στο ξεκίνημα του νέου θεσμού) το μόνο που θα προκαλέσει θα είναι αναστάτωση.

“Ως δήμοι θα κληθούμε να σηκώσουμε το βάρος των όποιων αποφάσεων, χωρίς να έχουμε ερωτηθεί”, υποστηρίζουν και καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να κάνει ουσιαστικό διάλογο.