Δημόσια συγκέντρωση θα οργανωθεί, τις επόμενες ημέρες, στην Επανομή, για το αποχετευτικό, το οποίο ήταν ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν από το δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή, με αντιπροσωπεία των Επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής, σε συνάντηση που είχαν λίγο πριν το μεσημέρι στο χώρο του πρώην δημαρχείου Επανομής.

Περιστοιχιζόμενος και από τους πέντε αντιδημάρχους του Δήμου, ο κ. Αλεξανδρής  ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η νέα διοίκηση, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά της την επίλυση του ακανθώδους αυτού προβλήματος. Δεδομένου ότι ο εργολάβος που είχε αναλάβει την εκτέλεση του δικτύου της αποχέτευσης εντός του οικισμού της Επανομής, έχοντας να λαμβάνει περίπου 1.800.000 ευρώ, σταμάτησε το έργο και ζήτησε τη διάλυση  της εργολαβίας.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η δημοτική αρχή καταβάλει προσπάθειες αφενός να δοθεί παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011 για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου και από την άλλη, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να κατατεθεί έγκαιρα η μελέτη για τη β΄φάση του έργου, που είναι ο αγωγός μήκους 23,360 μέτρων από την Επανομή μέχρι την Μηχανιώνα και η κατασκευή των απαιτούμενων τριών αντλιοστασίων.

Ο δήμος έχει τρεις προτάσεις για να βρεθούν χρήματα για το έργο:

-Σύναψη δανείου της ΔΕΥΑ Επανομής με κάποια τράπεζα

-Αποπληρωμή του έργου από τα χρέη που οφείλουν οι δημότες της Επανομής στη ΔΕΥΑ για λογαριασμούς ύδρευσης, ποσό που ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου, καθώς και η προείσπραξη των τελών σύνδεσης στο δίκτυο αποχέτευσης με σημαντική έκπτωση και τέλος,

-Ανάληψη του έργου και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση όμως αυτή ο δήμος θα χάσει τα έσοδα που θα έχει μελλοντικά από τα τέλη σύνδεσης και χρήσης του δικτύου.

 

«Εάν δεν πάρουμε άμεσα μία γενναία απόφαση σε συνεργασία Δήμος και οι κάτοικοι της Επανομής, τότε διαγράφεται άμεσος ο κίνδυνος  το Ταμείο Συνοχής να ακυρώσει εντελώς το έργο και να απαιτήσει την επιστροφή των κονδυλίων που έδωσε μέχρι σήμερα, κάτι που θα είναι καταστροφικό», είπε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού.

Τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Επανομής δια του προέδρου τους κ. Τούλη και του Γενικού Γραμματέα κ. Κώστα Λυκεσά, συμφώνησαν με τη διοίκηση του Δήμου να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους του μήνα μία ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων της Επανομής, μόλις ετοιμαστεί η δημοτική αρχή να φέρει συγκεκριμένη πρόταση για μία από τις τρεις λύσεις που ανέφερε ο κ. Αλεξανδρή.

Ο παριστάμενος στη συνάντηση επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο κ. Γιάννης Μαυρομάτης θεώρησε ως καλύτερη από τις τρεις προτάσεις του δημάρχου τη λύση της συνεργασίας με την ΕΥΑΘ, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» κ. Γρηγόρης Παραδείσης ζήτησε να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι το έργο θα γίνει και μάλιστα γρήγορα, για να σταματήσει η ταλαιπωρία των Επανομιτών και των επισκεπτών.

Αρκετή συζήτηση, έγινε για τους «βομβαρδισμένους» δρόμους της Επανομής.  Όπως παρατήρησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οδοποιίας κ. Γιάννης Βογιατζής, ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, καθώς οι δρόμοι, όσο διαρκεί το έργο, ανήκουν στον εργολάβο και σε περίπτωση οποιασδήποτε παρέμβασης ο εργολάβος θα μπορούσε να στραφεί κατά του Δήμου. Δεσμεύτηκε όμως ότι τα συνεργεία του Δήμου θα κλείσουν με χαλίκι  τις λακκούβες.

Αναφορικά με το αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών να μπορούν να κυκλοφορούν οχήματα στον πεζόδρομο της Επανομής, ο δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση για το άνοιγμά του, πρόσθεσε όμως ότι και για το ζήτημα αυτό θα χρειαστεί δημόσια διαβούλευση και τι θέμα θα τεθεί στη συγκέντρωση των κατοίκων.

Στη συζήτηση με τους επαγγελματοβιοτέχνες της Επανομής, πήραν μέρος εκτός από τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή και οι πέντε αντιδήμαρχοι Κωστής Κούτουκας διοικητικών και οικονομικών, Γιάννης Βογιατζής πολεοδομίας και έργων, Γιώργος Λαζαρίδης τοπικής ανάπτυξης, Γιάννης Βασιλειάδης πολιτισμού και Κώστας Βογιατζής καθαριότητας, πρασίνου και ανακύκλωσης. Επίσης, ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Αντώνης  Ζαβέρκος, ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Επανομής κ. Αντώνης Καζάκης καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις.

από το blog ΜΗΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ του ΣΠ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ