Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Άμυνας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, για το θέμα της ΕΛΒΟ.

 

Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, εγκαλεί την κυβέρνηση για αδράνεια, όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.) και την απουσία αποκρυσταλλωμένης θέσης για τη συμμετοχή ή όχι του ελληνικού δημοσίου στην προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Επισημαίνει ότι η αδρανής στάση της κυβέρνησης, καθιστούν μετέωρη την εταιρεία, αφού η έλλειψη του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης δεν της επιτρέπει να καλύψει άμεσα αμοιβές προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες και την προμήθεια απαραίτητων υλικών για την παραγωγική της διαδικασία.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση τρεχουσών παραγγελιών της εταιρείας, παράλληλα όμως τη θέτει και εκτός ανταγωνισμού, αφού αδυνατεί να εμφανίσει εγγυητικές επιστολές, όπως συνέβη σε πρόσφατο διαγωνισμό του Ο.Α.Σ.Θ. για την προμήθεια νέων λεωφορείων.

Χαρακτηρίζει “επιπόλαια” την κυβερνητική στάση, για την οποία, υποστηρίζει ότι “δημιουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας στους 500 εναπομείναντες απασχολούμενους της ΕΛ.Β.Ο. και αρκετούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που λειτουργούν υποστηρικτικά σε έργα της”.

Ο κ. Καλαφάτης ζητά να μάθει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΛ.Β.Ο.