anergia thrakiΕξαιρετικά χαμηλό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκέφτεται να πραγματοποιήσει προσλήψεις τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τη μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500, που πραγματοποιείται

σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της βόρειας Ελλάδας κάθε μήνα, από την «Interview».

Μόλις το 4% των ερωτηθέντων (5% τον Δεκέμβριο 2010), δήλωσε πως θα πραγματοποιήσουν προσλήψεις το μήνα που ακολουθεί, ποσοστό που θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό (2% χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2009).

Τόσο οι μεικτές, όσο και οι εμπορικές επιχειρήσεις, εμφανίζονται να έχουν την τάση τον επόμενο μήνα να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους (μεταποιητικές-βιομηχανικές και υπηρεσιών). Οι μεικτές κρατούν τα «πρωτεία» και στην πρόθεση πραγματοποίησης απολύσεων και έπονται οι μεταποιητικές-βιομηχανικές και οι παροχής υπηρεσιών.

Οι τελευταίες, με τις απαντήσεις τους, παρουσιάζουν την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, καθώς ανθίστανται πιο αποτελεσματικά στην κρίση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μετρήσεις του NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009.

Κατά τα άλλα, η κατάσταση των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων εμφανίζεται τον Ιανουάριο του 2011 ελαφρά βελτιωμένη, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά χωρίς να εμπνέει καμία ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον. Η αναιμική ανάκαμψη του δείκτη είναι απόρροια των καλύτερων απαντήσεων των επιχειρήσεων στο ερώτημα για την κατάσταση τους κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, αλλά και για τον τζίρο τους, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.