ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΠΑΝΩ ΑΠ ΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΝΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μαγκριώτης εγκαλεί τον τομεάρχη της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως η χάραξη του έργου έγινε επί Νέας Δημοκρατίας. Για κινήσεις εντυπωσιασμού κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο τομεάρχης της ΝΔ, Απ. Κοντογιάννης.
Ο κ. Μαγκριώτης υποστηρίζει πως για τις καθυστερήσεις στο έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης ευθύνεται η προηγούμνενη κυβέρνηση. Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:
«Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον συνάδελφο για την ανάληψη των καθηκόντων που του ανέθεσε ο κ. Σαμαράς, του εύχομαι καλή δουλειά.
Ωστόσο, λυπάμαι για την πρώτη δήλωσή του γιατί:
(α) Αναφέρεται σε δήλωση που ποτέ δεν έκανα. Για του λόγου το αληθές τον παραπέμπω στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσα στις 10/1/11, μετά τη σύσκεψη στα γραφεία της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στη Θεσσαλονίκη (http://www.yme.gr/?aid=2788&tid=21 ).
(β) Αναφέρεται στη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί για να λυθούν τα προβλήματα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις μου αυτό πράττει η «Αττικό Μετρό».
(γ) Η χάραξη της πρώτης γραμμής στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης έγινε από την Κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτή την χάραξη δημοπράτησε το έργο ως σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες, το 1992. Την ίδια μέρα, δημοπρατούσε την πρώτη γραμμή του Μετρό της Αθήνας ως δημόσιο έργο. Αυτός ήταν ο λόγος που δέκα χρόνια τώρα δεν έχει μετρό η Θεσσαλονίκη. Παρότι στη συνέχεια, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να σώσει τον διαγωνισμό, δεν τα κατάφερε γιατί ήταν αδύνατο.
Από το 2002 που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακύρωσε τον ατυχή διαγωνισμό του 1992 μέχρι το 2006 που η Κυβέρνηση της ΝΔ συμβασιοποίησε ως δημόσιο έργο τη γραμμή 9,6 χλμ στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, είχε τη δυνατότητα να διορθώσει τα λάθη της πρώτης χάραξης. Όμως, δεν το έκανε.
Τέλος, χαίρομαι γιατί στην ουσία συμφωνεί τόσο με την προσπάθεια που κάνουμε όσο και την κατεύθυνση των προσπαθειών μας. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα μεγάλο και λυτρωτικό έργο για την πόλη και τους ανθρώπους της, για την ποιότητα ζωής και την εξωστρέφειά της. Σημαντικό ήταν το βήμα που έγινε το 2006 από τη ΝΔ, έστω και με πολλά λάθη και αδυναμίες. Εμείς διορθώσαμε πολλά και κερδίσαμε μέρος του χαμένου χρόνου. Θα λύσουμε όσα προβλήματα μένουν. Οργανώσαμε τις επεκτάσεις του Μετρό, τόσο Δυτικά, όσο και Ανατολικά. Είμαστε βέβαιοι πως όλοι μαζί θα πετύχουμε το στόχο της ολοκλήρωσης του έργου».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Καλογιάννης, απαντά:
«Ο κ. Μαγκριώτης χειρίζεται σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.
Η αλήθεια είναι:
α) Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μελέτησε, δημοπράτησε και ξεκίνησε την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης με βάση τη - σωστή για εκείνη την εποχή – χάραξη, που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
β) Όταν αργότερα ξεκίνησε η μελέτη της επέκτασης προς Καλαμαριά, προέκυψε ότι θα ήταν δυνατόν, αντί δύο μικρών αμαξοστασίων, να κατασκευαστεί στο τέλος της επέκτασης προς Καλαμαριά, στη Μίκρα, ένα μεγάλο αμαξοστάσιο και σε καλύτερη θέση από εκείνο της Πυλαίας. Για το λόγο αυτό, δεσμεύτηκε με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και ο κατάλληλος χώρος στη Μίκρα και εξετάζονταν τα τεχνικά και νομικά ζητήματα της αλλαγής αυτής.
Η επιπολαιότητα του κ. Μαγκριώτη είναι ότι ανακοινώνει αλλαγές στους σταθμούς και στα αμαξοστάσια του Μετρό, χωρίς να έχει διασφαλίσει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των αλλαγών στη σύμβαση του έργου που εκτελείται, χωρίς να έχει ανατεθεί το έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά και χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι ενστάσεις για τη διαθεσιμότητα του χώρου στη Μίκρα.
Καλούμε τον κ. Μαγκριώτη, αντί να επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού με αστήρικτους μάλιστα υπολογισμούς για το κόστος του έργου, να ασχοληθεί με τα προβλήματα που ανακύπτουν στα μεγάλα υπόγεια έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, για να βγει η χώρα από την αδράνεια του τελευταίου δεκαπενταμήνου».