Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συνεδρίασε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και εξέλεξε τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Πρόεδρος εξελέγη ο Μιχάλης Τζόλλας με έντεκα (11) ψήφους και τρία (3) λευκά σε σύνολο

δεκατεσσάρων (14) ψηφισάντων. Αντιπρόεδρος εξελέγη η Ιωάννα Τζάκη με έντεκα (11) ψήφους, τρία (3) λευκά και ένα (1) άκυρο σε σύνολο δεκαπέντε (15) ψηφισάντων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την εκλογή του Προεδρείου έκανε την ακόλουθη δήλωση : «Σήμερα συστάθηκε σε σώμα η Μητροπολιτική Επιτροπή, ένας καινούριος θεσμός ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και θα έχει την ευθύνη για το σύνολο του νομού Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε, με τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες που μας δίνει ο Καλλικράτης, να ξεπεράσουμε προβλήματα γραφειοκρατίας και επικάλυψης αρμοδιοτήτων και να παράγουμε έργο, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα του νομού μας. Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη και μόνο με πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλω να συγχαρώ τους νεοεκλεγέντες και να ευχηθώ σε όλα τα μέλη καλή επιτυχία στην προσπάθεια που ξεκινάμε».

Τι είναι η Μητροπολιτική Επιτροπή

Η Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα ασκεί μητροπολιτικές αρμοδιότητες σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης.

Αποτελείται από δεκαπέντε μέλη, τα οποία εκλέγονται, με μυστική ψηφοφορία, μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που έχουν εκλεγεί στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Η εκλογή πραγματοποιείται τον πρώτο και τον τρίτο χρόνο της περιφερειακής περιόδου. Εννέα (9) μέλη της επιτροπής προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη που πλειοψήφησε στην Περιφέρεια και έξι (6) μέλη προέρχονται από τη μειοψηφία με αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η Μητροπολιτική Επιτροπή συνεδριάζει κατά το πρότυπο της Οικονομικής Επιτροπής.

O Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη συντονισμού του έργου της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η οποία σε επίπεδο Νομού Θεσσαλονίκης ασκεί τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δηλαδή χειρίζεται τα θέματα που αφορούν σε περισσότερους από ένα Δήμο και απαιτούν ευρύτερο σχεδιασμό. Τα περισσότερα δε από αυτά αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της μητροπολιτικής επιτροπής, ενώ κάποια προωθούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.