ΣΤΙΣ 1.000 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΑ SPREAD...

Κρίσιμο τεστ για τον δανεισμό του ελληνικού δημοσίου αποτελεί η δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ενώ τα spread των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως και αυτά άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η αναρρίχηση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στις ...
1.000 μονάδες βάσης οδηγεί το κόστος δανεισμού, ακόμη και στις μικρές διάρκειες, σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το κόστος ασφάλισης των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έκανε άλμα σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν πτωτική πορεία, καθώς οι αγορές πιστεύουν ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που θα ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη χθες σε αγορά πορτογαλικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανοδικές πιέσεις των αγορών.
Το σπρεντ του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας, όμως σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 442 μονάδες βάσης (4,42%) και η απόδοσή του σημαντικά πάνω από το 7%. Το σπρεντ των ισπανικών ομολόγων έφθασε τις 273 μονάδες βάσης, ενώ και το σπρεντ του ιταλικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε τις 200 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να φθάνει το 4,8%.
Η όλη κατάσταση είχε αντίκτυπο και στο ευρώ, που υποχώρησε χθες το πρωί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου.