Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ*

Ερώτηση προς τους θεωρητικούς ινστρούχτορες της περαίωσης του 2010, καθώς συνάδελφοι οικονομολόγοι εφοριακοί και λογιστές σήκωσαν τους ώμους στην ακόλουθη απορία: 
Εξαιρούνται της περαίωσης όσοι επαγγελματίες έχουν ατομική επιχείρηση με ακίνητη περιουσία (δηλ. το ΕΤΑΚ το 2008) που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ τζίρο, δηλώνοντας παράλληλα ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000.0000 ευρώ. (Άρθρο 4 παρ. θ σε συνδυασμό με την παράγραφο δ του Νόμου 3888 της 30-9-2010).
Αντίθετα εντάσσονται στην περαίωση επιχειρήσεις Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε., με τζίρο επίσης κάτω από 20.000.000 ευρώ και άνευ ορίου αξίας ακίνητης περιουσίας. (Άρθρο 4 παρ. δ του ίδιου Νόμου).
Το μάλλον παράλογο: Kάποιος που κληρονόμησε ένα διαμερισματάκι και ένα μισο-αυθαίρετο εξοχικό (συνολικής αξίας 305.000 ευρω) έχοντας μια μικρή ατομική επιχείρηση με τζίρο 40.000 ευρουδάκια θα αντιμετωπίσει τις…σιδηρόφρακτές στρατιές του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους, καθώς δεν εντάσσεται στην περαίωση. Αντίθετα μια Α.Ε. με τζίρο 18.000.000 και ακίνητα αξίας 10.000.000 και άνω (όπου ας σημειωθεί δεν ισχύει εκεί το πόθεν έσχες) εντάσσεται στην περαίωση, οπότε δε θα ελεγχθεί.
Δηλαδή θα ελεγχθεί αμείλικτα από την εφορία η ‘μαρίδα’ (οι μικρές λοιπόν επιχειρήσεις κατά τον δόκιμο όρο των φοροτεχνών), καθώς δεν εντάσσεται στην περαίωση, ενώ τα μεγαθήρια θα κλείσουν τα βιβλία τους με μια απλή δήλωση, που λαμβάνει υπόψη μόνον τον τζίρο τους!!!! 
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ‘μαρίδα’ εξαιρέθηκε από την περαίωση μόνο και μόνο γα να ελεγχθεί το πόθεν έσχες της ακίνητης περιουσίας. Οπότε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ξετινάξουν την ακίνητη περιουσία μιας κατηγορίας μικρών επιχειρήσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ακίνητη περιουσία των ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ, που εν πολλοίς ξεπλένει το πολύ μαύρο χρήμα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε η εν λόγω πολιτική εκφράζει την έννοια ενός κράτους δικαίου εισάγοντας παράλληλα την ίση μεταχείριση των πολιτών; Κατά τα άλλα, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά (την χιλιοκτυμημένη όμως) της Ελληνικής οικονομίας!!!
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ρύθμιση ‘φωτογραφίζει’ τους μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους. Απλή ερώτηση: Για αυτούς τους δύο πρέπει να ταλαιπωρηθεί όλη την αγορά; Δεν υπήρχε μια άλλη πιο λειτουργική ρύθμιση; Απάντηση: Και φυσικά υπήρχε.!
Μήπως κάποιος δημοσιογράφος μπορεί να λύσει αυτήν την απορία αρκετού κόσμου διεισδύοντας στα άδυτα του Υπουργείου Οικονομικών;

* Ο Δ. Μάρδας είναι Αν. καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημων του ΑΠΘ