Με τον πολιτικό όρκο του Γιάννη Μπουτάρη και των συμβούλων του ολοκληρώθηκε η τελετή εγκατάστασης (ορκωμοσίας, πάντως, δεν την λες) του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, καθώς και των κοινοτικών συμβούλων. Διαβάστηκε μια εγκύκλιος, μετά τις ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων και... έξω από την πόρτα. Από δω και στο εξής, σηκωμένα μανίκια και δουλειά για τους συμβούλους της "Πρωτοβουλίας".

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, η νέα δημοτική αρχή... ορκίστηκε «με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συναίσθηση ευθύνης». Θύμισε τις πρωτιές της (πρώτη Δημοτική Αρχή επί... Καλλικράτη, πρώτη Δημοτική Αρχή που ορκίζεται στο νέο Δημαρχείο), τα... στατιστικά της (ιστορία 2.500 χρόνων, έξι δημοτικές κοινότητες -με την Τριανδρία- και περίπου 4.500 εργαζόμενοι). Υποσχέθηκε διαφάνεια στη διοίκηση, εξορθολογισμό των υπηρεσιών, εξωστρέφεια στις ενέργειές, αξιοποίηση του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης, αποκατάσταση της ιστορικής της ταυτότητας και αναζήτηση οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, απάντηση στη δύσκολη οικονομική συγκυρία θα είναι: 
  • η πλήρης αξιοποίηση της δημιουργικότητας του κάθε πολίτη για την επίλυση των προβλημάτων χωρίς μεγαλεπήβολα σχέδια και φαραωνικά έργα, 
  • απλή καθημερινή λογική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, 
  • εθελοντική δουλειά, 
  • συμμετοχή στα κοινά, 
  • διάλογος και 
  • συναίνεση. 
Ειδικά για τους εργαζόμενους στο Δήμο είπε πως "πέφτει ιδιαίτερο βάρος σ΄ αυτούς σ΄ αυτή τη φάση, γιατί αυτοί έχουν στα χέρια τους το βαρύ έργο της υλοποίησης του προγράμματος της «Πρωτοβουλίας»". Τους κάλεσε να συστρατευτούν "με αξιοπρέπεια, αυταπάρνηση και κυρίως με κεντρικό σκεπτικό ότι είμαστε εδώ όλοι για να υπηρετήσουμε, να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, να τον ενημερώσουμε, να τον κάνουμε εν τέλει κι αυτόν να καταλάβει ότι κι αυτός πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αν θέλει να δει την πόλη του να ανθίζει πάλι".
Ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε για το έργο τους τον απερχόμενο Δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, το Δημοτικό Συμβούλιο με όλους τους Συμβούλους του και τον Πρόεδρό του, Σωτήρη Καπετανόπουλο, που, όπως είπε, «ολοκλήρωσαν έναν κύκλο μακράς θητείας στην Διοίκηση του Δήμου».

Γκιουλέκας προς υπαλλήλους: Ανοικτή η πόρτα μου
«Παρών» για τις ανάγκες των υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης, φώναξε για ακόμη μια φορά ο Κώστας Γκιουλέκας, μετά και την σημερινή τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου. «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια δίωξης σε βάρος σας, η πόρτα μου είναι ανοιχτή», δήλωσε.
Σε όλη τη διάρκεια της τελετής, ήταν χαμογελαστός και ευδιάθετος. Στην ομιλία του υποσχέθηκε να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση στη διοίκηση Μπουτάρη και να βρίσκεται στο πλευρό της στα καλά και απέναντί της στα «στραβά». Επανέλαβε ότι θα ορίσει "σκιώδη διοίκηση". «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε δικούς μας ανθρώπους σε κάθε αντιδημαρχία για να προσφέρουν την εμπειρία τους αλλά και να ελέγχουν το έργο της διοίκησης» τόνισε ο κ. Γκιουλέκας.
Στο τέλος της δήλωσής του, μάλιστα, απευθύνθηκε στους πολίτες αλλά και στους εργαζόμενους του δήμου, λέγοντας ότι

Πίσω από τις κάμερες
Η παράταξη του Κ. Γκιουλέκα, ο Στέλιος Παπαθεμελής και ο Αρμόδιος Στεργίου έδωσαν θρησκευτικό όρκο και στη συνέχεια όπως ορίζει ο νόμος έδωσαν και πολιτικό. Η παράταξη του Γ. Μπουτάρη, o Σ. Ζαριανόπουλος, ο Τ. Μηταφίδης και ο Χ. Μάτης έδωσαν μόνο πολιτικό όρκο. Με τη λήξη της τελετής αρκετοί φώναξαν "άξιος" για τον Γιάννη Μπουτάρη. Τα βλέμματα όλων και τους φακούς των φωτογράφων τράβηξε ο θερμός εναγκαλισμός Γκιουλέκα - Μπουτάρη.