Περισσότερες από 17 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία έχει δεχθεί ο Συνήγορος του Πολίτη την τριετία 2008 - 2010. Το 35% αυτών αφορά τον δημόσιο τομέα και το 65% τον ιδιωτικό, ενώ διαπιστώνεται ότι το 2010 οι καταγγελίες που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009. 
Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, η κ. Σταματίνα Γιαννακούρου, βοηθός συνήγορος, εξηγεί ότι η Αρχή ενεργεί ως εξωδικαστικός φορέας διαμεσολάβησης και εισηγείται την επιβολή προστίμων ή την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα. Οι ενέργειές του δεν είναι εκτελεστές και δεν δεσμεύουν τη διοίκηση και τους ιδιώτες.
Ο Συνήγορος δεν παρέχει δικαστική εκπροσώπηση στα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης ούτε χορηγεί αποζημιώσεις ή επιβάλλει πρόστιμα ή κυρώσεις. 
Αν η υπόθεση αφορά εργοδότη του ιδιωτικού τομέα, ο Συνήγορος του Πολίτη συνεργάζεται με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είτε για τη συμφιλιωτική επίλυση της διαφοράς είτε για την επιβολή διοικητικού προστίμου εις βάρος του από το ΣΕΠΕ. 
Πάντως, όπως αναφέρεται σε σχετικό πόρισμα, ο Συνήγορος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξώδικη αντιμετώπιση καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και λόγω της δυσκολίας να εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι όταν ο θιγόμενος επικαλείται πραγματικά περιστατικά από τα οποία πιθανολογείται η παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, εναπόκειται στο αντίθετο μέρος να αποδείξει ότι δεν προέβη στην παραβίαση αυτή.

από το preza-tv