ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Από 55 ως 127 ευρώ θα στοιχίσει το εφετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (αν υπολογιστεί ότι, γύρω του, θα συγκεντρωθούν από 8-10 άτομα). Αυτό προκύπτει από έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το ΚΕΠΚΑ στην αγορά της Θεσσαλονίκης, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου.
Συγκριτικά με πέρυσι, οπότε το κόστος ξεκινούσε από 52,51 ευρώ και έφτανε έως 134,22 ευρώ, ένα πλούσιο γιορτινό τραπέζι (με δύο κύρια πιάτα, τέσσερις σαλάτες, δύο είδη γλυκών και πέντε φρούτων) μπορεί να κοστίσει στα νοικοκυριά από 5,35% φθηνότερα, έως 3,50% ακριβότερα, ανάλογα με το αν θα επιλέξουν προϊόντα υψηλών ή χαμηλών τιμών.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 133,75% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές.
Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε σε διάφορα καταστήματα τροφίμων και σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης (στα ίδια με πέρυσι). Το ΚΕΠΚΑ παρατηρεί επίσης ότι όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, η τιμή της γαλοπούλας μειώνεται. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τιμοληψία, η εγχώρια γαλοπούλα (4 κιλών) κόστιζε από 5,5 έως 19 ευρώ. 

Πιο φθηνά θα φάμε, λέει το υπουργείο Ανάπτυξης
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και από τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι τιμές σε βασικά προϊόντα παρουσιάζουν μείωση και κατά συνέπεια το γιορτινό τραπέζι θα είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι, πάνω από 7%.
Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτομα, θα κοστίζει φέτος 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, την ίδια ημέρα τιμοληψίας, στις 16 Δεκεμβρίου.
Η τιμή της γαλοπούλας εμφανίζει πτώση σε σχέση με πέρυσι έως και 14,75 %, το χοιρινό έως και 4,15 %, το αρνάκι έως και 6,75 % ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και οι τιμές των υπόλοιπων κρεάτων.
Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα εμφανίζονται και αρκετές τιμές των οπωροκηπευτικών (τομάτες 24,79% και λάχανο 11,67 %).
Όσο για τους «γλυκούς πρωταγωνιστές» της περιόδου, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, οι τιμές τους σημείωσαν πτώση κατά 16,53 % και 7,69 % αντίστοιχα.