Την αντισυμβατικότητά του, την αυτοδιοικητική του εμπειρία αλλά και την ανάγκη της πόλης για αλλαγή, σήκωσε ως σημαία του και σήμερα, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην κεντρική προεκλογική του ομιλία. Δεκάδες φίλοι και μέλη της «Πρωτοβουλίας», υποψήφιοι του συνδυασμού καθώς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Σπύρος Βούγιας, Εύα Καϊλή) κατέκλυσαν την Αποθήκη Γ του ΟΛΘ και έστειλαν μήνυμα αλλαγής. Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης (επηρεαζόμενος από την λεγόμενη «ώρα ΠΑΣΟΚ», έφτασε στον χώρο της συγκέντρωσης με καθυστέρηση 20 λεπτών), ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι το μήνυμα της «Πρωτοβουλίας» «έπιασε τόπο», ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του «αουτσάϊντερ  του 2006 που έγινε φαβορί το 2010». «Είμαστε σήμερα εδώ αποφασισμένοι. Είμαστε έτοιμοι. Με αίσθημα ευθύνης» είπε ο υποψήφιος δήμαρχος και συνέχισε «την Κυριακή  το βράδυ, ολόκληρη η πόλη θα γιορτάζει! Θα γυρίσουμε σελίδα, θα βάλουμε τέλος στη στασιμότητα, στη μιζέρια, στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη! Θα βάλουμε τέλος στο κατεστημένο που κυβερνά το Δήμο ένα τέταρτο του αιώνα».
Ο κ. Μπουτάρης έκανε μια αναδρομή στο ξεκίνημα της αυτοδιοικητικής πορείας της «Πρωτοβουλίας» και στα όσα αυτή επέτυχε με την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο. Επανέλαβε τις τρεις βασικές του δεσμεύσεις για άμεση  δράση  στον τομέα της καθαριότητας, της διαφάνειας των οικονομικών του δήμου και της κοινωνικής πολιτικής και χαρακτήρισε το πρόγραμμά του «πλήρες, ρεαλιστικό και πρόγραμμα που στόχο έχει να βγει η πόλη από την αδράνεια».
Αναφερόμενος στη δική του πορεία, ο κ. Μπουτάρης θέλησε για ακόμη μια φορά να κρατήσει αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα και να δώσει έμφαση  την αντισυμβατικότητά του, η οποία είναι άλλωστε και ένα από τα δυνατά του σημεία. «Θέλω  η σχέση μου με όλους να είναι  – και είναι- καθαρή και διαυγής. Δεν αποτέλεσα ποτέ και νομίζω ότι το πλήρωσα ένα συμβατικό υποψήφιο δήμαρχο. Δεν εγκαταστάθηκα  μόνιμα σε έναν κομματικό χώρο» τόνισε και συνέχισε, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο περιστατικό με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης: «Δε θέλησα να ακολουθήσω τους κανόνες  της πολιτικής  ορθότητας. Και αποφάσισα να μη χαϊδέψω  τα αυτιά εκείνων που θεωρούν ότι μπορούν να διεκπεραιώνουν τις ψήφους των Θεσσαλονικιών κατά το δοκούν. Έκανα στη δημόσια ζωή μου λάθη και  αδίκησα ανθρώπους. Δε θέλω σε καμία  περίπτωση να φιλοτεχνήσω την  ψεύτικη εικόνα του τέλειου υποψηφίου. Έχω ένα  πολιτικό πάθος και αυτό είναι  η αλλαγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η σύγκρουση με το κατεστημένο εκείνο που πνίγει την πόλη και την καταδικάζει να ζει ένα παρόν όχι αντάξιο της διαχρονικής πορείας της».
Αναφερόμενος στην στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Δράση, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «για πρώτη  φορά μια τέτοια συμμαχία έχει επιτευχθεί» και συμπλήρωσε ότι αυτή «θα ενώσει την πόλη και θα νικήσει, γιατί είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης για αλλαγή».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μπουτάρης προέτρεψε τους ψηφοφόρους να «μεταφέρουν παντού το μήνυμα της αλλαγής που έρχεται» και σημείωσε χειροκροτούμενος «Η πόλη παίρνει ανάσα ζωής. Η πόλη επιτέλους  σηκώνεται και πάλι υπερήφανη  στα πόδια της. Έτοιμη να γράψει μια καινούργια σελίδα ανάπτυξης, πολιτισμού και αλληλεγγύης».