Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες της 7ης Νοεμβρίου, ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων μειώνεται και οι οπαδοί των κομμάτων τοποθετούνται, δίνοντας μια πιο καθαρή εικόνα για τις περιφέρειες και τους δήμους όπου θα κριθούν οι πολιτικές εντυπώσεις. Αυτό καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της εφημερίδας "Το Βήμα".
Ειδικά για τη μάχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Π. Ψωμιάδης εμφανίζεται να διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα με 35,9% έναντι του κ. Μ. Μπόλαρη (26,6%). Ο κ. Ψωμιάδης εμφανίζεται να κερδίζει και τον δεύτερο γύρο, αλλά με οριακό προβάδισμα, συγκεντρώνοντας 41,2% έναντι 37,3% του κ. Μπόλαρη.
Μικρό προβάδισμα της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο Κώστας Γκιουλέκας έναντι του Γιάννη Μπουτάρη αναφορικά με την πρόθεση ψήφου στο δήμο Θεσσαλονίκης, κάτι που προμηνύει σκληρή μάχη ως το τέλος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της:

Δήμος Θεσσαλονίκης
Α’ γύρος
Κώστας Γκιουλέκας 30.9%, Γιάννης Μπουτάρης 29%, Στελιος Παπαθεμελής 7.1%, Σωτήρης Ζαριαννόπουλος. 5.3%, Άλλον 4.8%, Κανέναν/Δεν θα ψηφίσω 14,2% και ΔΞ/ΔΑ 8.7%.

Β γύρος
Κώστας Γκιουλέκας 44%, Γιάννης Μπυτάρης 35,3%, ΔΞ/ΔΑ 20,7%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Α’ γύρος
Παναγιώτης Ψωμιάδης 35,9%, Μάρκος Μπόλαρης 26,6%, Κυριάκος Βελόπουλος 3,9%, Τάσος Κουράκης 3,1%, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης 2,4%, Ασημίνα Ξηροτύρη 2%, Μιχάλης Τρεμόπουλος 1,9%, Άλλον 3,3%, Κανέναν/Δεν θα ψηφίσω 16,5%, ΔΞ/ΔΑ 4.4%.

Β’ γύρος
Παναγιώτης Ψωμιάδης 41,2%, Μάρκος Μπόλαρης 37,3%, Κανέναν/Δεν θα ψηφίσω 13,9%, ΔΞ/ΔΑ 2,6%

Κατά και των δύο κομμάτων
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν τα γενικά στοιχεία της δημοσκόπησης. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης δηλώνει λιγότερο ικανοποιημένη από το κυβερνητικό έργο, αλλά και από το έργο του Πρωθυπουργού, αλλά και λιγότερο αισιόδοξη ότι η χώρα θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση.
Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, η οποία έγινε στις 6 και 7 Οκτωβρίου σε δείγμα 1.183 ατόμων, οι συμμετέχοντες δηλώνουν στην πλειονότητά τους (51,5%) ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης, ενώ άλλο ένα ποσοστό 26,7% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου οι πολίτες, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, δήλωναν σε ποσοστό 49,7% καθόλου ικανοποιημένοι με το κυβερνητικό έργο και σε ποσοστό 22,9% λίγο ικανοποιημένοι.
Το ίδιο αρνητικοί εμφανίζονται και για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου , δηλώνοντας καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 45,2% (σε σχέση με 37% τον περασμένο Απρίλιο) και αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 18,2% (σε σχέση με 22% τον περασμένο Απρίλιο).
Ταυτόχρονα καταγράφεται μια κατακόρυφη αύξηση εκείνων που πιστεύουν ότι τελικώς θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το μνημόνιο και τον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί που πίστευαν τον Απρίλιο ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτελούσε μια αναγκαία απόφαση ήταν σε ποσοστό το 49,6% και πλέον είναι μόλις 30,8%, ενώ αντιστοίχως εκείνοι που πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυξήθηκαν από 41,9% τον Απρίλιο σε 65,6% τον Οκτώβριο.
Την αύξηση της κυβερνητικής φθοράς, ωστόσο, δεν φαίνεται να την καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει καθηλωμένη σε ασυνήθιστα χαμηλά ποσοστά. Και όταν οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο την κυβέρνηση.
όταν οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν αν θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα για τη χώρα αν κέρδιζε τις τελευταίες εθνικές εκλογές η ΝΔ, το 44,9% δηλώνει χειρότερα (57% τον Απρίλιο), το 36,5% (28,7% τον Απρίλιο) δηλώνει το ίδιο και μόλις το 14,3% δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κέρδιζε η ΝΔ (9,3% τον Απρίλιο). Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται γενικότερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 41% σε σχέση με το 23,4% που συγκεντρώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς.