Μια σύσκεψη για να καθοριστεί το πλαίσιο ενός πολιτισμένου προεκλογικού αγώνα, αυτό που λέμε δηλαδή “πολιτικος πολιτισμός”, ήταν η αφορμή για άγριο καβγά ανακοινώσεων, μεταξύ Γκιουλέκα και Μπουτάρη. Η ιδέα για τη σύσκεψη ήταν του Κώστα Γκιουλέκα. Ο Γιάννης Μπουτάρης, όμως, δεν εμφανίστηκε και από εκεί ξεκίνησε η... δεύτερη πράξη του προεκλογικού δράματος.
Για το τι έγινε ακριβώς υπάρχει πλήρης διαφωνία. Το μόνο στο οποίο συμφωνούν τα επιτελεία των δύο υποψηφίων ειναι πως στις 10 το βράδυ της Τρίτης έγινε επικοινωνία των επικεφαλής των προεκλογικών τους επιτελείων ενόψει της σύσκεψης. Απο εκεί και πέρα ο καθένας ακολουθεί διαφορετική πορεία.
Οι μεν της "Πρωτοβουλίας"(Μπουτάρης) ανακοίνωσαν πως: “στη σημερινή συνάντηση των υποψηφίων Δημάρχων, που είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι, δεν συμμετείχε ο Γιάννης Μπουτάρης ούτε άλλο μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπεύθυνος προεκλογικού αγώνα του συνδυασμού, Νάσσος Γεωργιάδης, με τον κ. Δημήτρη Καραμπέτσο του συνδυασμού «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», ο οποίος τον πληροφόρησε ότι η προγραμματισμένη συνάντηση έβαινε προς ακύρωση”.
Με άλλα λόγια, βγήκε κάποιος και είπε "μάλλον θα ακυρωθεί" κι ο άλλος κατάλαβε "ακυρώνεται" κι ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε να μην πάει. Σπασμένο τηλέφωνο...
Από την πλευρά τους, οι της “Ομάδας Δημιουργίας” ανακοίνωσαν: «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτές τις γελοιότητες. Δεν είναι δυνατόν να κρύβουν τον υποψήφιο του Μνημονίου και του ΔΝΤ, Γιάννη Μπουτάρη και να στρεβλώνουν την πραγματικότητα, επικαλούμενοι ψευδέστατα ότι ο Κώστας Γκιουλέκας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης των λοιπών συνυποψηφίων του, προκειμένου να συζητηθούν κανόνες ευπρέπειας και αισθητικής για τον προεκλογικό αγώνα, δήθεν ακύρωσε, μέσω του εκπροσώπου του, την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση. Μία λέξη μόνο ταιριάζει σ’ αυτή την άθλια τακτική. Ντροπή".
Η ανακοίνωση της "Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη"(Γκιουλέκας) έχει και υστερόγραφο:
"Υ.Γ. Για την ακριβή εξιστόρηση των γεγονότων αναφέρουμε ότι την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 στις 21.57 το βράδυ, ο εκπρόσωπος του κ. Μπουτάρη, Νάσσος Γεωργιάδης, επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Καραμπέτσο, για να του ανακοινώσει ότι στην προγραμματισμένη συνάντηση της Τετάρτης, δεν θα συμμετάσχει ο κ. Μπουτάρης λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι και στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή που συνεκλήθη το πρωί με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων, ο μόνος εκπρόσωπος που δεν συμμετείχε, ήταν ο εκπρόσωπος του κ. Μπουτάρη με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν κοινές αποφάσεις για τη διενέργεια των εκλογών. Προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Μπουτάρης τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση κοινών κανόνων διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα”.

Ας δούμε, τώρα, τι έγινε στην περίφημη συνάντηση (είχε προγραμματιστεί για τις 2 μμ στην αίθουσα Β του Βυζαντινού) σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της TV 100 Γιώργο Κατσιάνη:
Ραντεβού στο Βυζαντινό Μουσείο έδωσαν το μεσημέρι οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, Στέλιος Παπαθεμελής και Χρήστος Μάτης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα μετά από πρωτοβουλία του κ. Γκιουλέκα, οι τρεις άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την διαφημιστική προβολή των συνδυασμών, ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Όσον αφορά την τηλεοπτική προβολή, συμφώνησαν στην ανάγκη παρουσίασης των θέσεων τους, κυρίως από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αποφύγουν την αφισορύπανση, προκειμένου να μην πληγεί η αισθητική εικόνα της πόλης.

Αυτά μετέδωσε η Δημοτική Τηλεόραση. Το ρεπορτάζ μας λέει ότι άλλος ένας από τους υποοψηφίους, ο Σωτ. Ζαργιανόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση) επιθυμούσε να παραβρεθεί αλλά ήταν αδύνατο λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του.
Να σημειωθεί ότι, σύσκεψη για το ίδιο θέμα, συγκάλεσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Στο «μικροσκόπιο» των επαφών βρέθηκε το ζήτημα της διαφημιστικής προβολής των συνδυασμών στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Καθώς, όμως, ούτε σε αυτήν τη σύσκεψη εμφανίστηκε εκπρόσωπος της "Πρωτοβουλίας", ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναγκάστηκε να παραπέμψει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (θα γίνει τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010, στις 2.30 μ.μ.).