Γ. Παπανδρέου και Ουέν Τζιμπάο στις
πρώτες τους δηλώσεις
Στην Αθήνα βρίσκεται από τις δύο το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της χώρας του. Λίγο αργότερα, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του έγινε επίσημη υποδοχή από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Οι δύο ηγέτες, αφού επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα, το οποίο παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Κίνας και Ελλάδας, εισήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έχουν κατ ιδίαν συνάντηση, η οποία θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών, για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας καθώς επίσης για τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.
Την ελπίδα ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύ καλής σχέσης που διατηρεί με την Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Από την πλευρά του ο κ. Ουέν Τζιαμπάο, τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και χέρι με χέρι να προχωρήσουν και να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες
Ο διάλογος που διημείφθη είναι ο εξής:
Γ. Παπανδρέου: Κύριε Πρωθυπουργέ καλωσορίσατε. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε τα καλύτερα στον Κινεζικό λαό, επ’ ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας. Εκ μέρους του Ελληνικού λαού, σας καλωσορίζω θερμά.
Ουέν Τζιαμπάο: Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μια μακροχρόνια επιθυμία μου και σήμερα υλοποιήθηκε. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αισθάνθηκα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι δυο χώρες μας, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Χέρι με χέρι να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες.
Γ. Παπανδρέου: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρωθυπουργέ για τα καλά σας λόγια. Προσβλέπουμε ακριβώς στην περαιτέρω ενδυνάμωση μιας πάρα πολύ θετικής σχέσης. Και πάλι καλωσορίσατε.
Ουέν Τζιαμπάο: Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο.
Υπογράφτηκαν περισσότερες από δέκα συμφωνίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.
Είναι η πρώτη επίσκεψη κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια, και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της δύσκολης συγκυρίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.