Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζοντας ότι οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα αντιστάθμιζαν τα όποια οφέλη. «Συμφωνούμε με τις ελληνικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα αντιστάθμιζε τα οφέλη», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, τόνισε ο Ajai Chopra, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά.
«Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η Ευρώπη, ωστόσο, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η επιβεβλημένη δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα πλήξει την απασχόληση ή την ανάπτυξη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία της εξυγίανσης είναι δυνατό να επιβραδυνθεί εάν η δυναμική της οικονομίας μείνει στάσιμη», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Στην έκθεση «Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική της Ευρώπης», το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην αναδυόμενη Ανατολική Ευρώπη θα εξαρτηθούν από τα πιο εύπορα κράτη της Δύσης, όπου η νέα αστάθεια που παρατηρείται είναι δυνατό να πλήξει το εμπόριο και τις κεφαλαιακές ροές, επιφέροντας πλήγμα στην ήδη αδύναμη εγχώρια ζήτηση.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι παραμένουν, μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο ο ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης να είναι χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο, καθώς και να παρατηρηθεί νέο κύμα μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η προηγμένη Ευρώπη θα εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των πιο δυναμικών οικονομιών της Ασίας και της Αμερικής, εν μέρει εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης και της προσπάθειας των κυβερνήσεων –από τη Βρετανία έως τη Βαλτική– να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
«Περισσότερο από ποτέ… η ανάκαμψη εξαρτάται από τις εύστοχες κινήσεις των αρμόδιων χάραξης πολιτικής», υπογραμμίζει το ΔΝΤ. «Η δημοσιονομική εξυγίανση, παρότι είναι αναπόφευκτη, πρέπει να δρομολογηθεί με τρόπο που θα περιορίζει στο ελάχιστο τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Εάν υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης απ’ ό,τι υπολογιζόταν, τα κράτη που έχουν κάποια περιθώρια σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να καθυστερήσουν ένα μέρος της προγραμματισμένης δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Οι αδιάλλακτες, όμως, αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών είναι πιθανό να περιορίσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρωζώνης, ιδίως μετά την εξασθένιση του κύκλου ανεφοδιασμού, ο οποίος αποτελούσε μέχρι πρότινος βασικό παράγοντα ανάπτυξης.
Όπως επισημαίνει ο Τσόπρα, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν χωρίς καθυστέρηση με οδηγό τα τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν στο τέλος του καλοκαιριού προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητικά κεφάλαια. «Τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ αντοχής στην ΕΕ παρέχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ποιες τράπεζες ίσως χρειάζεται να συγχωνευθούν ή να προβούν σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων», τόνισε σε δήλωσή του.