Πρωτοπόρος είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το δήμαρχο, Βασ. Παπαγεωργόπουλο, στις σχέσεις με την αχανή Κίνα. Όπως θύμισε, πριν δέκα χρόνια, η Θεσσαλονίκη άρχισε κύκλο αδελφοποιήσεων με κινεζικές πόλεις, όπως το Τιαντσίν (12 εκατ.κάτοικοι), η Σενγιάγκ (10 εκατ.κάτοικοι) και το Ντονγκουάν (8 εκατ.κάτοικοι)!
«Καθώς έβλεπα το Σάββατο τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να υποδέχονται με ιδιαίτερες τιμές τον Πρωθυπουργό της Κίνας και να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες, το μυαλό μου γύρισε ενάμιση χρόνο πίσω όταν ο κύριος Γ.Παπανδρέου δήλωνε ότι δεν θέλει να έχουμε καμία σχέση με την Κίνα στο θέμα της αξιοποίησης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όταν συγκεκριμένοι βουλευτές, συνδικαλιστές και υποψήφιοι σήμερα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές προσπαθούσαν να σπάσουν την είσοδο του λιμανιού της πόλης μας για να σταματήσουν τη συνεργασία Ελλάδος-Κίνας, κάτι το οποίο δυστυχώς πέτυχαν ειδικά για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος που ο δήμος άνοιξε προ δεκαετίας τον δρόμο της συνεργασίας με την Κίνα.