Οι πορισματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν με ένα κατηγορώ εναντίον των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, όχι μόνον για την αναγνώριση δικαιωμάτων της Μονής επί της λίμνης, αλλά και για το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών, με το οποίο, οι μεν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν παραπέμπονται (αφού η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε αναγνωρίσει άλλου είδους ενδεχόμενες ευθύνες πλην των πολιτικών ευθυνών), τα δε ενδεχόμενα αδικήματα των υπουργών της ΝΔ έχουν παραγραφεί.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δεδομένη την κυριότητα του Δημοσίου επί της λίμνης και της όχθης της και προτείνει την παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο των κ. κ. Δούκα, Κοντού και Μπασιάκου, αναγνωρίζοντας πως το περιορισμένο χρονικό περιθώριο της Προανακριτικής Επιτροπής (ενάντια στη θέληση της ελάσσονος αντιπολίτευσης για παράταση των εργασιών) δεν επέτρεπε να συγκεντρωθεί υλικό, που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει ή όχι ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη. Έτσι, για τους δύο τελευταίους, δεν συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας και της παράβασης καθήκοντος αντίστοιχα, αν και για τον πρώτο «η επαγωγική σκέψη οδηγεί σε εύστοχα συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος και τον χαρακτήρα της εμπλοκής του», ενώ για τον δεύτερο, στοιχειοθετείται «αμέλεια» για την ανίχνευση της ουσιαστικής νομιμότητας και εμμονή στην «τυπική νομιμότητα» - τα οποία ωστόσο δεν τιμωρούνται ως παράβαση καθήκοντος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για την τελική του κρίση σε σχέση με τους κ.κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου στην Ολομέλεια, για το ενδεχόμενο να προκύψουν στο επόμενο διάστημα νέα στοιχεία.