Τη συνολική πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων, ηλεκτρονικών αλλά και έντυπων, συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης με την ΕΣΗΕΑ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει συνολική πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων, ηλεκτρονικών αλλά και έντυπων. Μάλιστα, η ΕΣΗΕΑ ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Η πρόταση θα τεθεί σε διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΙΗΕΑ ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΙΡΑ –αν και η ένωση των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης θα πρέπει να πολεμήσει για να πετύχει τη συμμετοχή της στη διαβούλευση, αλλά και την παρουσία της στη συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, εάν κι όταν γίνει).
Στη τονίστηκε από την πλευρά της Ένωσης Συντακτών, η αναγκαιότητα, διασφάλισης της απασχόλησης των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Συζητήθηκαν και λύσεις αντιμετώπισης για την περίπτωση που στους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξει ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, με εύρεση πόρων ενδεχομένως από το ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το καθεστώς του αγγελιόσημου και να αποδίδεται πλέον μόνο στους εργαζομένους που έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ. Στελέχη του υπουργείου, όπως έγραψε χθες η «Ναυτεμπορική» δεν αποκλείουν να επεκταθεί και στο χώρο του διαδικτύου παράλληλα με ρύθμιση για την ασφάλιση των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα. Αυτό σε ένα πλαίσιο εφαρμογής κανόνων στο Διαδίκτυο, κάτι που ακόμη και στις ΗΠΑ δεν «περπάτησε».
Στο νέο νόμο θα συμπεριληφθεί και το θέμα των νέων διατάξεων για τις διαφημίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά και τα ηλεκτρονικά μέσα (οι διαφημιστές πιέζουν να μην αποδίδουν αγγελιόσημο, κάτι που είναι πλήγμα για το βιώσιμο ταμείο των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων Τύπου).
Όπως επισημαίνεται σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», ο κ. Χυτήρης αναλαμβάνει, ουσιαστικά, ρόλο υπουργού Τύπου. Άμεσα θα ενταχθεί στις αρμοδιότητές του το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ στις αρχές του μήνα, στο χαρτοφυλάκιό του, εντάχθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.