Εννέα εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα απ’ όσο πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες ενδέχεται να έζησαν οι πρόγονοι των δεινοσαύρων που γνωρίζουμε. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας ίχνη, τα οποία ανακάλυψαν σε βράχους ηλικίας 250 εκατομμυρίων ετών στην Πολωνία.
Σε άρθρο τους σε επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας αναφέρουν ότι τα ίχνη έχουν μήκος μόλις λίγα εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι τα πρώτα ζώα που έμοιαζαν με τους δεινόσαυρους είχαν μέγεθος οικόσιτης γάτας. Ήταν τετράποδα, ζύγιζαν το πολύ 1-2 κιλά και απαντώνταν εξαιρετικά σπάνια. Υπολογίζεται ότι το ζώο αυτό –στο οποίο δόθηκε η ονομασία Prorotodactylus- εμφανίστηκε μόλις δύο εκατομμύρια χρόνια μετά από την -πλέον μαζική- Πέρμια Τριασική εξαφάνιση, όταν το 90%-95% των ειδών που κατοικούσαν στη Γη χάθηκε εξαιτίας τεράστιων ηφαιστεακών εκρήξεων και της απότομης υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν 15-20 εκατομμύρια χρόνια μετά από το κοσμοϊστορικό συμβάν, όταν η Γη κατέστη εκ νέου κατοικήσιμη. Τα νέα αυτά ευρήματα ωστόσο υπαγορεύουν την επανεμφάνισή τους πολύ νωρίτερα, συνδέοντάς την άμεσα με την Πέρμια εξαφάνιση.
Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη επιμένουν πως σε συνδυασμό με ίχνη που βρέθηκαν σε άλλες δύο τοποθεσίες, τα ευρήματά τους αποτελούν έναν από τους σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα της εξέλιξης των δεινοσαύρων.