Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε, την εβδομάδα που μας πέρασε (συγκεκριμένα την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010) στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της "Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών" Γρηγόρης Μαυράκης και ο πρόεδρος της οργάνωσης «Αναπηρία Σήμερα» Φώτης Μπίμπασης, για τα γνωστά συρματόσχοινα με τα οποία συγκρατούνται πολλές κολώνες της ΔΕΗ, και είναι αγκυρωμένα στα πεζοδρόμια με τρόπο που δεν μπορούν να ανιχνευτούν από το λευκό μπαστούνι των τυφλών.
«Οι αντηρίδες αυτές, όπως περιγράφεται στην αναφορά, υψώνονται διαγώνια προς την κορυφή της κολώνας και εισέρχονται εγκάρσια στον διάδρομο διέλευσης των πεζών σε ύψος κάτω του 2,20 αποτελώντας κίνδυνο τραυματισμού για τους πεζούς που δεν θα τις αντιληφθούν. Άνθρωποι με μειωμένη όραση, υπερήλικες ή αφηρημένοι, ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες μπορούν να τραυματισθούν σοβαρά από την πρόσκρουσή τους στο συρματόσχοινο ή τη μεταλλική λάμα που το περιβάλλει για να το καταστήσει πιο ευδιάκριτο. Ειδικά για τους μη βλέποντες που χρησιμοποιούν μπαστούνι, αποτελούν θανάσιμες παγίδες καθώς το μπαστούνι δεν μπορεί να ανιχνεύσει τη βάση του κεκλιμένου αυτού εμποδίου, η οποία συνήθως βρίσκεται έξω από την πορεία τους.»
Η αναφορά υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με το Νόμο, «προεξέχοντα στοιχεία όπου επιτρέπεται βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας η ύπαρξή τους σε ύψος μικρότερο των 2,20 μ. όπως ανηρτημένοι τηλεφωνικοί θάλαμοι ή γραμματοκιβώτια, πάντοτε προβάλλονται και σημειώνονται επί του δαπέδου με υπερύψωση αυτού κατά 0,10μ.». Αυτό δεν εφαρμόζεται από τη ΔΕΗ.