«Έτος πραγματικής οικονομίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος το 2011, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς όπως είπε «πέρα από τη συνέχιση της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης, θα στηριχθούν ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ, που συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ».
«Η εφαρμογή του μνημονίου», σχολίασε ο υπουργός, «αποτελεί τη μοναδική υπεύθυνη πολιτική, την οποία την καταλαβαίνει ο κόσμος» κι αυτό, συνέχισε «αποτελεί και το πρόβλημα "ιδεολογικής κρίσης" στην αξιωματική αντιπολίτευση».
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο κόσμος θέλει από εμάς ως ανταλλάγμα να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, και να δει τελικά ένα φως στο τούνελ, από το οποίο πρέπει να βγούμε το συντομότερο δυνατό».
Σχολιάζοντα το γεγονός ότι στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η αντιπολίτευση προσδίδει αντι-μνημονιακό χαρακτήρα, δήλωσε ότι το «ναι» ή «όχι» στο μνημόνιο αποτελεί «ψευτοδημοψήφισμα». «Εμείς θέλουμε προοδευτικές, άξιες διοικήσεις στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα διαχειριστούν το μέλλον τους», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε για τα πεπραγμένα της ηγεσίας του υπουργείου τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας: «Προσερχόμαστε στη συζήτηση με στόχο την άρση των αδικιών».
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι το πολιτικό προσωπικό του ΥΕΘΑ είναι το πλέον κακώς αμειβόμενο προσωπικό - σε σχέση π.χ. με το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του ΥΕΘΑ «δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού και πρέπει να αρθούν οι αδικίες του παρελθόντος».
Κάνοντας απολογισμό του έργου του υπουργείου, η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο νομοθετικό έργο που παρήχθη τον πρώτο χρόνο, όπως στους νόμους περί ιεραρχίας και προαγωγών, την νέα δομή διοίκησης, το συνταξιοδοτικό, τη σύμβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την κατάργηση της συνέντευξης για τους ΕΠΟΠ.
Παράλληλα οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης γνωστοποίησαν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα ψηφισθεί το νομικό πλαίσιο για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων, που αφορά σε μέσα και προσωπικό, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παρουσιασθεί στο ΚΥΣΕΑ η νέα πολιτική εθνικής άμυνας και ασφάλειας.
Για την κύρωση της σύμβασης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί και πρέπει να πληρωθούν. Στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα εξετάσουμε τι έπρεπε να είχε κάνει η νέα ηγεσία και τι δεν έπραξε, πρόσθεσε.
Για τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ- ΕΑΒ-ΕΛΒΟ) ο υπουργός δήλωσε ότι επίκειται η τοποθέτηση συμβούλων, οι οποίοι θα δώσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον των επιχειρήσεων. Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα, συνέχισε.
Σχετικά με τα μετοχικά ταμεία Στρατού – Αεροπορίας – Ναυτικού, επανέλαβε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία διαχειρίζεται τα επικουρικά ταμεία, προωθώντας σχετικό νομοσχέδιο.
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε προβλήματα του παρελθόντος, λαμβάνοντας " δύσκολες" αποφάσεις με στόχο να συνεχισθεί κανονικά η καταβολή των μερισμάτων στους μερισματούχους», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπεγλίτης.