Θα ξεπεράσουν φέτος τα δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, ωστόσο, η πρόσβαση των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών πρέπει να αυξηθεί, καθώς το διαδίκτυο αποτελεί κρίσιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Από τα 226 εκατομμύρια νέους χρήστες αυτόν τον χρόνο, τα 162 εκατομμύρια προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγαλύτεροι, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας ITU του ΟΗΕ.
Στο τέλος του 2010 εκτιμάται ότι το 71% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, έναντι του 21% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αριθμός των χρηστών έχει διπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως επισήμανε η ITU, στις αναδυόμενες χώρες είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής δικτύων υψηλών ταχυτήτων. «Η ευρυζωνικότητα είναι το επόμενο κρίσιμο σημείο, η επόμενη τεχνολογία με ουσιαστική ικανότητα μετασχηματισμού», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Αμαντούν Τουρέ. «Μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και να δώσει ώθηση στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανταγωνιστικότητα».
Η σύνδεση των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των δημόσιων χώρων είναι ζωτικής σημασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου μόνο το 13,5% έχει σύνδεση στο σπίτι του έναντι 65% στις ανεπτυγμένες χώρες.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο ποικίλει σημαντικά ανάλογα με την περιοχή, με τη διείσδυση να φτάνει το 65% την Ευρώπη, το 55% στην Αμερική, ενώ στην Ασία-Ειρηνικός ανέρχεται στο 21,9% και στην Αφρική δεν ξεπερνά το 9,6%.