Την άποψη ότι "αν σιωπούσα θα ήμουν υπεύθυνος" εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, όταν τον ρώτησαν αν θεωρεί τον εαυτό του ανεύθυνο και λαϊκιστή για την πολιτική που ασκεί στα οικονομικά.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε αν είναι υπεύθυνος "αυτός που έλεγε πως 'λεφτά υπάρχουν'; Αυτός που κατέβαινε στα λιμάνια κι έλεγε πως 'η Cosco δε θα πατήσει εδώ'";
Όταν, στη συνέχεια, ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για το μνημόνιο, τόνισε πως "το ΠΑΣΟΚ τα ΄χει κάνει μούσκεμα στην οικονομική του πολιτική κι αυτά τα 29 -κι όχι 110- δις που έχει πάρει μέχρι στιγμής, τα ΄χει πάρει εν επιγνώσει του για τα βαρύτατα τραύματα που προκάλεσε στη χώρα -αφού προηγούμενα έχει διασύρει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας".
Αναρωτήθηκε "θα πρέπει από δω και στο εξής η Βουλή να αποφασίζει εν ομοφονία; Έχουμε μπει σε κάποιο γύψο και δεν το ξέρω; Δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε όχι"; Και ζήτησε να του δώσουν "έστω και μία πρόβλεψη Έλληνα καθηγητή οικονομικών που να λέει ότι θα βγούμε σύντομα από την ύφεση".
Υποστήριξε ότι "θα δημιουργηθεί καινούργιο χρέος 80 εκατομμύρια. Τι πρέπει να κάνω; Να ρωτήσω πόσο κόστισαν οι δηλώσεις του Τιτανικού; Πόσο κόστισαν οι δηλώσεις που μας έβγαλες την πιο διεφθαρμένη χώρα της γης -που δεν είμαστε; Αυτό θα αποτελούσε στείρα αντιπαράθεση", πρόσθεσε.
Σε άλλη ερώτηση, θύμισε τις δηλώσεις του πριν καιρό, ότι "η Ελλάδα δε θα μπορέσει να βγει, εύκολα, στις αγορές" και την αντιπαράθεσε με τωρινές δηλώσεις του κ. Στρος Καν, ή του κ. Τόμσον, που υποστηρίζουν ότι "ως χώρα δίνουμε τη λάθος συνταγή". "Ποιός καταστροφολογούσε", ρώτησε;
Τόνισε πως "την επαναδιαπραγμάτευση θα την κάνει η κυβέρνηση, που είναι στα πράγματα. Εμείς, ως αντιπολίτευση, πιέζουμε για αλλαγές, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα στις αγορές. παραδείγματος χάριν, κάνω το παν, να μην αφήσω άλλες φορολογικές αγριότητες, που είναι λάθος. Δενα απαιτείται άλλη αύξηση του ΦΠΑ. Δεν απαιτείται αύξηση στα καύσιμα. Λέμε 'σταματήστε άλλο, δε χρειάζεται άλλο'. Αν ημασταν κυβέρνηση θα εφαρμόζαμε το διαφορετικό μίγμα που έχουμε πει. Το μεγάλο ζήτημα είναι να βγούμε γρήγορα στις αγορές".
Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως, με το πρόγραμμα που κατέθεσε η Ν.Δ. και στο οποίο δεν απάντησε ποτέ ο πρωθυπουργός, η δημοσιονομική αλλαγή θα τελείωνε τρία χρόνια νωρίτερα. "Με το δικό μας οικονομετρικό μοντέλλο, εμείς θα έχουμε ανεργία λιγότερη 6% από ότι θα έχει το δικό τους σύστημα", υποστήριξε.
Αναφερόμενος στο μηνιαίο κόστος ζωής μιας τετραμελούς οικογένειας, υπολόγισε τις δαπάνες του μήνα, χωρίς διακοπές, ιατρικές δαπάνες, στα 2.570 ευρώ, με έσοδα 2.352 ευρώ, όταν ο πατέρας είναι δημόσιος υπάλληλος κι η μητέρα πωλήτρια, με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας και παιδιά στο σχολείο... "Τη ρευστότητα, που είναι το αίμα της οικονομίας, από πού περιμένει ο κ. Παπανδρέου να την πάρουμε", αναρωτήθηκε;
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να πιεσθούν οι τράπεζες "μετά τα τόσα εκατομμύρια που έχουν πάρει" και υπογράμμισε πως "η κυβέρνηση επενδύει στο φόβο. Λέει πως μόνον αυτή μπορεί να σώσει τη χώρα. Είναι λάθος. Υπάρχουν άλλοι διέξοδοι".