Σε μέτρα που απέβλεπαν στην τόνωση της οικονομικής μεγέθυνσης, της απασχόλησης, της έρευνας και της ανάπτυξης, καθώς και της γεωργίας κατευθύνθηκαν ως επί το πλείστον τα γενικά έξοδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 112 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη δημοσιονομική έκθεση του 2009 που υπέβαλε σήμερα η Επιτροπή, δαπανήθηκε το 97% των πιστώσεων, δηλαδή ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του 2008 (98%).
Ποσό 44 δισ. επενδύθηκε στην οικονομική μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα
Πιο αναλυτικά, το 2009, η ΕΕ κατέβαλε 6,3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του 7ου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη. Με τα κεφάλαια της ΕΕ χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 1 000 έργα ερευνητικής συνεργασίας, όπως το έργο «Fuel-Path» για την αποτελεσματική παραγωγή βιοκαυσίμων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, πάνω από 34 000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν κεφάλαια της ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά, ύψους 295 εκατομμυρίων ευρώ, βοήθησαν τις εν λόγω επιχειρήσεις να αντλήσουν πολλαπλάσια δάνεια ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ συνέβαλε στη δημιουργία ή τη διάσωση άνω των 200 000 θέσεων εργασίας μεταξύ του 2007 και του 2008. Επιπλέον, το πρόγραμμα Erasmus χρηματοδότησε άνω των 300.000 υποτροφιών κινητικότητας, οι οποίες αφορούσαν 4.000 πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την ΕΕ, σημαντική θέση στον προϋπολογισμό εξακολουθεί να κατέχει και η πολιτική συνοχής. Δυνάμει του πλαισίου αναφοράς 2007-2013 οι πληρωμές ανήλθαν σε 25,5 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2008 (11,5 δισ. ευρώ). Κατά το διάστημα 2000-2006, χάρη στα κεφάλαια που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, δημιουργήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, κατασκευάστηκαν ή βελτιώθηκαν 4.000 χλμ. του σιδηροδρομικού δικτύου και εξασφαλίστηκε η ύδρευση 14 εκατομμυρίων ατόμων επιπλέον.
Όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, Janusz Lewandowski, άνω του 30% του προϋπολογισμού για το 2009 αφιερώθηκε στην οικονομική ανάκαμψη και μεγέθυνση. Κάθε ευρώ που επενδύουμε στις περιφέρειές μας μπορεί να αποδώσει το διπλάσιο ή το τριπλάσιο χάρη στον «μηχανισμό της μόχλευσης», επισήμανε.

Άνω των 40 δισ. ευρώ χορηγούνται υπέρ των αγροτικών περιοχών
Ύστερα από συνεχή αύξηση επί σειρά ετών, τα έσοδα των γεωργών της ΕΕ σημείωσαν πτώση λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ τους υποστηρίζει με κεφάλαια άνω των 40 δισ. ευρώ υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων και παρεμβάσεων στην αγορά, ποσό που ισοδυναμεί με το ήμισυ περίπου των εσόδων των γεωργών.
Το 2009, 110.000 νέοι συμμετείχαν σε σχέδια και ανταλλαγές. Η ΕΕ παρενέβη επίσης υπέρ πέντε κρατών μελών που χρειάζονταν εξοπλισμό πυρόσβεσης και επιπλέον εφοδίασε τη Βουλγαρία με αντιιικά φάρμακα. Από το ταμείο αλληλεγγύης χορηγήθηκαν 623 εκατομμύρια ευρώ για τον μετριασμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ιδίως μετά τον σεισμό που έπληξε τη Νότια Ιταλία.

Άνω των 8 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν σε εξωτερικές δράσεις
Το 2009, η ΕΕ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως, με αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 12 δισ. ευρώ και ακτίνα δράσης σε 140 περίπου αναπτυσσόμενες χώρες. Δημιουργήθηκαν ειδικά μέσα για την παροχή βοήθειας στους ενδεέστερους πληθυσμούς στον κόσμο, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την τριπλή οικονομική, επισιτιστική και περιβαλλοντική κρίση.
Το 2009, η ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια της ΕΕ βοήθησε πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα σε 70 χώρες. Επιπλέον, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η ΕΕ διαχειρίστηκε 10 αποστολές σε ευαίσθητα σημεία ανά τον κόσμο, όπως στο Κοσσυφοπέδιο, στο Νότιο Καύκασο, στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Ειδική χρηματοδότηση αφιερώνεται στην προετοιμασία των υποψηφίων και δυνάμει υποψηφίων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις προσχώρησης στην ΕΕ.
Ένας από τους κυριότερους αποδέκτες εξωτερικής βοήθειας είναι το Σουδάν (115 εκατομμύρια ευρώ).

7,4 δισ. ευρώ για τις διοικητικές δαπάνες
Οι διοικητικές δαπάνες όλων των οργάνων ανήλθαν σε 7,4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 6,5% των συνολικών δαπανών, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του 2008 (6,2%). Το 2009, όπως και το 2010, η Επιτροπή εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να μην ζητήσει νέες θέσεις κατά τα ερχόμενα έτη, με εξαίρεση την περίπτωση προσχώρησης νέων μελών, δήλωσε ο Επίτροπος Lewandowski.