Εκδηλώσεις είχαν οργανωθεί από το ΑΠΘ και για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου όταν κι έμεινε ανοικτό το ΑΠΘ, κάτι που εφαρμόστηκε και στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
«Η επιλογή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου δικαιώθηκε, καθώς λειτούργησε αποτρεπτικά για τη δημιουργία επεισοδίων. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σήμερα στάθηκε στο ύψος της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής αποστολής του» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.
Να θυμίσουμε ότι με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον ΕΣΔΕΠ κρατώντας, για πρώτη φορά στην ιστορία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, το ίδρυμα ανοιχτό την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Συζήτηση – Διάλογος, με θέμα: «Μπροστά στην κρίση». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν παρεμβάσεις επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης, όπως ο Καθηγητής του Τμήματος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Άρης Καζάκος, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης, ο Δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Σπύρος Μαρκέτος, η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο Διονύσης Τσακνής και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος.
Αμέσως μετά την εκδήλωση, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., ακολούθησε συναυλία με τους Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Lexicon Project και την Ισμήνη Πεπέ, με ελεύθερη είσοδο.
Τις βραδινές ώρες οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ., από κοινού με πολλά μέλη της Συγκλήτου βρίσκονταν σε ετοιμότητα, χωρίς όμως τελικά να χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση, αφού δε συνέβη το παραμικρό στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.