"Διφορούμενη" χαρακτηρίζει την απόφαση της ΕΤΑ η αυτόνομη βασκική κυβέρνηση...
Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε ένα βίντεο της που παραδόθηκε στο BBC, όπως ανέφερε σήμερα το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι δε θα διεξάγει πια ένοπλες δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την αυτονόμηση της Χώρας των Βάσκων. Σύμφωνα με το BBC, η ΕΤΑ δήλωσε ότι έχει πάρει αυτήν την απόφαση εδώ και αρκετούς μήνες, προκειμένου να ξεκινήσει μία δημοκρατική διαδικασία.
Το τέλος των ενόπλων επιθέσεων της ΕΤΑ, αναφέρει σήμερα και η ιστοσελίδα της βασκικής εφημερίδας Gara. Ωστόσο η εφημερίδα δεν κάνει σαφές αν πρόκειται για προσωρινή ή μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Διφορούμενη απόφαση
Η ανακοίνωση της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ για κατάπαυση του πυρός είναι «ανεπαρκής» και «διφορούμενη» καθώς σε αυτήν δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο και πότε θα σταματήσει η βία, δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος Εσωτερικών υποθέσεων της αυτόνομης κυβέρνησης των Βάσκων.

Χαιρέτησε την απόφαση το Σιν Φέιν
O ηγέτης του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, καλώντας την Μαδρίτη να απαντήσει «θετικά».
«Πρόκειται για μία σημαντική δήλωση η οποία έχει τη δυνατότητα να σταματήσει οριστικά την μακρά σύγκρουση στη Χώρα των Βάσκων» δήλωσε ο κ. Άνταμς. «Είναι ζωτικής σημασίας η ισπανική κυβέρνηση να απαντήσει με τρόπο θετικό και να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας και να εδραιώσει γρήγορα παγκόσμιες πολιτικές διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο ηγέτης του Σιν Φέιν, που θεωρείται ως η πολιτική βιτρίνα του IRA.