Βγήκε από τα αριστερά ο
πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής
του ΟΗΕ
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει ενισχυμένη από την κρίση διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Στόχους της Χιλιετίας και υπογράμμισε με έμφαση: «Αποφασίσαμε να αλλάξουμε». «Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, με την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, αλλά διερωτήθηκε –με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής- αν η διαχείριση των πόρων, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ικανότητας έγινε με σύνεση, με διαφανή, ισότιμο και βιώσιμο τρόπο, για να δώσει την απάντηση: «Όχι, δεν το κάναμε. Εχουμε ξεκινήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν πιο διαφανή κυβέρνηση, αποτελεσματικότερους θεσμούς και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε, όποιο και να είναι το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, «θα μας επηρεάσει όλους», προσθέτοντας ότι «στον αλληλοεξαρτώμενο κόσμο μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καμία χώρα δεν εξαιρείται στις απώλειες θέσεων εργασίας, στις περιβαλλοντολογικές καταστροφές, στις πανδημίες ή στις "ιδιοτροπίες" των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Ο Πρωθυπουργός διακήρυξε ότι ως παγκόσμια κοινότητα έχουμε τους πόρους για να γίνει η φτώχεια παρελθόν, για να εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, για την πρόληψη πανδημιών και για την προστασία των γυναικών και των παιδιών, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε και δίκαια αναμένουν να πράξουμε περισσότερα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες στο σημερινό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης».
Μίλησε επίσης για την αποτυχία δημιουργίας «παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης» για την αντιμετώπιση των διεθνών ζητημάτων, επικρίνοντας τη συγκέντρωση εξουσίας, κεφαλαίου και μέσων ενημέρωσης σε «προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα».