Η κ. Μπιρμπίλη στο Ολύμπιον,
σε φωτογραφία του Νώντα
Στυλιανίδη από το
Photoreportage.gr. Δεν έπεισε....
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η απάντηση του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, όσον αφορά την παρουσίαση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012».
«Η πόλη χρειάζεται ενιαίο σχεδιασμό, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και διασφαλισμένα κονδύλια, ώστε να υπάρξει έστω ένα έργο με μετρήσιμη πρόοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, η πολυδιάσπαση, η αποσπασματικότητα και κατά συνέπεια η διαρροή κονδυλίων θα υπονομεύσουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του.
Μάλιστα, το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ότι ορισμένες από τις αλλαγές που πρότεινε χθες η κα Μπιρμπίλη, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ και χρονοδιαγράμματος 12- 15 ετών είναι μη ρεαλιστικές, σχεδιασμένες εκ του μακρόθεν και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες της πόλης. Αναφέρει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόθεση σταδιακής μετατροπής της οδού Τσιμισκή σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας σε ενάμιση χρόνο από σήμερα. «Υπενθυμίζεται ότι η Τσιμισκή είναι ο ένας από τους δύο βασικούς κατά μήκος άξονες της διαμήκους πόλης μας, ενώ ο δεύτερος (Εγνατία) υπολειτουργεί λόγω των έργων του Μετρό που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν», υπενθυμίζει στην κ. Μπιρμπίλη το ΤΕΕ.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ενώ η υπουργός έκανε λόγο για Γενική Μελέτη Μεταφορών και Κυκλοφορίας, έτερο υπουργείο έχει θέσει υπό δημόσια διαβούλευση το προκαταρκτικό σχέδιο για τις Υποδομές Μεταφορών!
Για τον Οργανισμό Ρυθμιστικού, το Επιμελητήριο υπενθυμίζει ότι είναι ανεπαρκώς στελεχωμένος. «Εάν δεν στελεχωθεί, δεν μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητές του», τονίζει και προσθέτει πως «δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Μητροπολιτική αρχή».
Για το λιμάνι, το ΤΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο καθένας σχεδιάζει ό,τι θέλει, ερήμην του Οργανισμού Ρυθμιστικού». Δίνει, δε, το παράδειγμα χωροθέτησης εκεί του νέου Δικαστικού Μεγάρου, χωρίς να υπολογιστεί πως ο χώρος θα χρησιμοποιείται από έναν σύγχρονο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων!
Για το «Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για το Πράσινο» υπενθυμίζει πως έχει υποβληθεί στον Οργανισμό από το 2008, για την περιβαλλοντική προστασία του Θερμαϊκού, ότι το ΤΕΕ μιλά από το 2006 για ίδρυση αυτόνομου Φορέα Διαχείρισης, για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ότι υπάρχει πρόταση από το 2004.
Λέει και για την ανάπλαση της περιοχής της σημερινής ΔΕΘ το ΤΕΕ/ΤΚΜ, θυμίζοντας ότι είχε υποβάλει σχέδιο 16 βημάτων και σχολιάζει: «Φαίνεται ότι η ΔΕΘ απασχολεί πολλά Υπουργεία δεδομένου ότι αναφορές έγιναν επίσης από τον Υπουργό Υποδομών κ. Ρέππα, από την πρώην Υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη, τον νυν Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο. Ελπίζουμε το πολλαπλό ενδιαφέρον να μη λειτουργήσει ως παράγων καθυστέρησης».
Τα μέλη του ΤΕΕ διαπιστώνουν πως «και φέτος δεν έλειψαν από τη Θεσσαλονίκη οι κάθε είδους εξαγγελίες», αλλά «το ζήτημα είναι τι γίνεται με τα έργα, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται αθροιστικά σε αρκετά δισ. ευρώ, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φθίνει και τα κοινοτικά κονδύλια σταδιακά στερεύουν»...