ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Τις υποψηφιότητες δημάρχων και περιφερειαρχών ανακοίνωσε, πριν από λίγο, το ΠΑΣΟΚ. Τελικά το κίνημα δεν κατάφερε να αναδείξει προσωπική επιλογή για το δήμο Θεσσαλονίκης και περιορίζεται στο να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη, τον άνθρωπο που, μόλις πριν μερικούς μήνες, "πυροβολούσε" για τις επιλογές του η πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κανείς, από τα στελέχη πρώτης γραμμής, του ΠΑΣΟΚ, δεν ήθελε να αναλάβει το βάρος. "Ο Μπουτάρης είναι η καλύτερη λύση. Είχε, ήδη, δηλώσει την υποψηφιότητά του και το κίνημα διάκειται φιλικά προς το πρόσωπό του. Κι αν... χάσει, απλά, δεν είναι ΠΑΣΟΚ", σχολίαζαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που κατοικοεδρεύουν στην Βασ. Ηρακλείου.
Η επιλογή αυτή πίκρανε ιδιαίτερα έναν εργάτη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, που είχε δηλώσει κι αυτός υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Μπορεί να μην περίμενε τη στήριξη από το κόμμα του (εξάλλου δεν του την προσέφερε εδώ και χρόνια, επιλέγοντας, συνεχώς, άλλες λύσεις που δεν τα κατάφερναν, απέναντι σε γνωστούς για την τοπική προσφορά τους, όπως οι κ.κ. Κοσμόπουλος και Παπαγεωργόπουλος), αλλά θα περίμενε να αφήσει η Ιπποκράτους να αποφασίσει η τοπική κοινωνία. Με την ανακοίνωση του ονόματος του Γιάννη Μπουτάρη, είναι αναγκασμένος να τον ακολουθήσει, αν και πριν, περίπου, έναν μήνα, διακήρυττε πως θα παρέμενε στην κούρσα ως το τέλος, αν δεν υπήρχε κομματική επιλογή. Οι πιέσεις που δέχεται είναι πολλές και αναμένεται, σύντομα, η αντίδρασή του.
Με την επιλογή Μπουτάρη "κάηκε" και η επιλογή του Διαπαραταξιακού, στο πρόσωπο του Τάσου Τζήκα. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Αυτοδιοικητικό ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο Διαπαραταξιακό, αρχικά με την βουλευτίνα Χρύσα Αράπογλου και, στη συνέχεια, με το δημοτικό σύμβουλο, εκλεγμένο με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ (και της κ. Αράπογλου) "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" κ. Αβραμόπουλο.
Επίσης, σήμερα, το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου έβαλε ταφόπλακα στην παράταξη "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια" της ίδιας της βουλευτού του.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών ο έτερος υποψήφιος που δηλώνει ανεξάρτητος, Ν. Ευθυμιάδης, θα προσχωρήσει στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη".
"Έπεσαν οι μάσκες", σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. "Για ποιες ανεξάρτητες υποψηφιότητες μιλάμε; Αυτός είναι ο εναλλακτικός δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης", πρόσθεσε;

Οι περιφερειάρχες
Ηχηρά όχι εισέπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου και από όσους υπουργούς και υφυπουργούς προσέγγισε για να τους κατεβάσει κόντρα στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχικά ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης και στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, είπαν "όχι" στον πρωθυπουργό. Έτσι επιλέχθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος εδρεύει στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου στεγάζεται η γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης (που, πριν την έλευση του ΠΑΣΟΚ ήταν υπουργείο).
Αναλυτικά, για τις θέσεις των περιφερειαρχών, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε:
Κεντρικής Μακεδονίας: Μάρκος Μπόλαρης
Δυτικής Μακεδονίας: Γιάννης Παπαιορδανίδης
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Άρης Γιαννακίδης
Ηπείρου: Βαγγέλης Αργυρης
Θεσσαλίας: Απ. Παπατόλιας
Ιονίων Νήσων δεν ανακοινώθηκε
Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας
Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς
Αττικής: Γιάννης Σγουρός
Πελοποννήσου: Πέτρος Τατούλης
Βόρειο Αιγαίο: Νάσος Γιακαλής
Νότιο Αιγαίο: Γιάννης Μαχαιρίδης
Σταύρος Αρναουτάκης.