Πολύς κόσμος περίμενε τον κ. Σαμαρά έξω από το εκλογικό κέντρο του Παν. Ψωμιάδη, πολλοί ήταν, όμως και αυτοί που τον πλησίασαν την ώρα που έκανε αυτοψία στην αγορά της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος μόλις από δύο φρουρούς της προσωπικής του ασφάλειας.
Πήρε δυο άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και βγήκε βόλτα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, για τις μετακινήσεις του οποίου έκλειναν δρόμοι και χρειαζόταν η μετακίνηση δεκάδων αστυνομικών, αποφάσισε με μια βόλτα στην αγορά να διαμορφώσει άποψη για την κατάσταση της πόλης και των ανθρώπων της.
Αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση –και το έλεγε συνεχώς, από το μεσημέρι, όταν βρέθηκε με τους παραγωγικούς φορείς, ως το βράδυ, σε ένα φιλικό κοκτέιλ με τους δημοσιογράφους- ήταν ότι αντίκρισε εκατοντάδες λουκέτα, στα καταστήματα των πιο κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης.
«Χρειάζεται ανάπτυξη», σχολίασε. Και συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει μπροστά αυτός ο τόπος με νέα αύξηση του ΦΠΑ, με νέα αύξηση των υγρών καυσίμων. Αλλά μόνον με το να «πέσει χρήμα» στην αγορά, με ρευστότητα.
Χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη «βογκούν», όταν αναφερόταν στα νοικοκυριά, στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Και μιλούσε για «τράνταγμα» και «δυνατό σοκ», που δέχτηκε η κοινωνία, από τα μέτρα του ΔΝΤ.
Ο κ. Σαμαράς, τόσο στις επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών και των παραγωγικών τάξεων, όσο και στις επαφές που είχε στην κουβέντα του με τους απλούς ανθρώπους που συνάντησε στην αγορά, επέμενε πως υπήρχε κι άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, πέρα από το μνημόνιο…