Η αίθουσα του Ευρωδικαστηρίου
Την καταδίκη της Ελλάδας και πέντε ακόμη κρατών-μελών της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία) προτείνει ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κρουζ Βιγιαλόν καθώς, όπως υποστηρίζει, οι χώρες αυτές παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία περιορίζοντας την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου μόνο στους υπηκόους τους.
Όπως διαπιστώνει ο εισαγγελέας, η συμμετοχή του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου στην άσκηση δημόσιας εξουσίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει άμεση δυσμενή διάκριση λόγω ιθαγένειας.
Όσον αφορά τον όρκο που δίδουν οι συμβολαιογράφοι πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι η έννοια της πιστότητας δεν απαιτεί οπωσδήποτε δεσμό ιθαγένειας. Για τον εισαγγελέα, το κριτήριο της ιθαγένειας είναι "σοβαρή επέμβαση στη σφαίρα του πολίτη της ΕΕ, η οποία θα ήταν επιτρεπτή μόνο μετά από αυστηρό έλεγχο με βάση την αρχή της αναλογικότητας".
Επικαλείται τη Συνθήκη της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη λήψη κρατικού μέτρου το οποίο εισάγει δυσμενή διάκριση λόγω ιθαγένειας εις βάρος προσώπων τα οποία επιθυμούν πρόσβαση στο εν λόγω επάγγελμα. Ως εκ τούτου προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει ότι τα έξι ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, περιορίζοντας την πρόσβαση στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου αποκλειστικά στους υπηκόους τους, παραβίασαν τις υποχρεώσεις που υπέχουν από τη Συνθήκη της ΕΕ.
Πάντως, οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.