Για εφαρμογή μονομερών οικονομικών μέτρων που έχουν περιορισμένα αποτελέσματα κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 1ο οκτάμηνο του 2010, ο βουλευτής Φθιώτιδας επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου συνεχώς διαψεύδονται.
«Η κυβέρνηση, με θητεία σχεδόν ενός έτους, είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση των αποκλίσεων», αναφέρει σε δήλωσή του.
Επιρρίπτει επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς –όπως υποστηρίζει- αντί να συγκεράσει πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, έχει επιλέξει μέτρα που αρκούνται στη λογιστική μείωση του ελλείμματος.
Εστιάζει επίσης στην υστέρηση των εσόδων έναντι των στόχων, παρά το ότι –κατά τον ίδιο- η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και των επιχειρήσεων διευρύνεται. «Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7%», σημειώνει. Κρούει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%.
«Το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο, το ΤΕΜΠΜΕ βούλιαξε, Αναπτυξιακός Νόμος δεν υπάρχει, οι πρωτοβουλίες για ΣΔΙΤ καρκινοβατούν, οι συμβάσεις παραχώρησης είναι στη σφαίρα της θεωρίας, οι αποκρατικοποιήσεις είναι ασκήσεις επί χάρτου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι λεκτικό σχήμα», παρατηρεί.
«Η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί ότι τα προσχήματα τελείωσαν», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας και ζητά την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ.
Σχολιάζοντας εξάλλου πρόσφατη έκθεση που κατατάσσει την Ελλάδα στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης, επισημαίνει:
«Η κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι τραγική. Είμαστε, πλέον, πιο κάτω από τη Μποτσουάνα και τη Ρουάντα. Αντί η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα αναστροφής της ελεύθερης πτώσης, εγκλωβισμένη στο εφήμερο, προτάσσει την αύξηση της φορολογίας».
«Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο λουκέτων, ανεργίας και ελλειμμάτων», προειδοποιεί ο κ. Μηταράκης.