Ανοίγει, από τον Σεπτέμβριο, για την κυβέρνηση, ένα νέο μέτωπο: Ο εκλογικός νόμος! Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προσομοιάζουν με μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου και να αναμένονται αντιδράσεις κυρίως από το κόμματα της Αριστεράς για τη διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή, διατήρηση της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος και αναλογικότητα που φθάνει στο 87%.
Η μεγάλη τομή του νέου εκλογικού νόμου είναι η δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών στους 52 νομούς της χώρας και η μετατροπή σε μείζονες (μητροπολιτικές) των μεγάλων περιφερειών, οι οποίες θα εκλέγουν 120 βουλευτές με λίστα. Αυτό είναι άλλο ένα αγκάθι, καθώς αναμένονται αντιδράσεις και από τη Νέα Δημοκρατία.
Επίσης καταργούνται οι βουλευτές επικρατείας, αλλά παραμένει ο συνολικός αριθμός των βουλευτών στους 300, παρά τις περι του αντιθέτου εισηγήσεις για μείωση στους 200, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".
Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση τον Σεπτέμβρη είναι:
*Παραμένουν 300 οι βουλευτές και δεν μειώνεται σε 200 ο αριθμός τους.
*Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται 120 βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη».
*Συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες στους 52 νομούς της χώρας. Η κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές θα αντιστοιχεί σε 50.000-60.000 κατοίκους. Σε αυτές τις περιφέρειες θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης.
*Ο πήχυς της αυτοδυναμίας ορίζεται στο 40,2%.
*Παραμένει στο 3% το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
*Παραμένει η αναλογική εκπροσώπηση του 87% που υπήρχε στο "νόμο Σκανδαλίδη", ενώ το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών, αντί 50 έδρες που προβλέπει ο σημερινός "νόμος Παυλόπουλου".
*Σπάνε οι περιφέρειες-μαμούθ σε Αττική, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
*Καταργείται ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας.
*Καταργούνται οι 42 έδρες της Β' Αθηνών (η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια) και δημιουργούνται 26 μονοεδρικές, οι οποίες θα καλύπτουν αναλογικά τους 35 δήμους του «Καλλικράτη» στην περιοχή.
*Ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από 1 ώς 5.