Πολλά είναι τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει έλλειψη μονάδων αίματος, κυρίως λόγω της αναστολής αιμοληψιών, σε περιοχές που βρίσκονται σε αιμοεπαγρύπνιση, όπως η Βέροια, λόγω των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου. Το υπουργείο υπογραμμίζει:
-Τα Κέντρα Αίματος και οι εποπτευόμενες από αυτά Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το ΥΥΚΑ, το ΕΚΕΑ και μεταξύ τους για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα που προκύπτουν.
-Ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται κάτω από ειδική εποπτεία και αιμοεπαγρύπνιση όπου δηλώνεται έλλειψη αίματος αντιμετωπίζεται με άμεσες ενέργειες το πρόβλημα με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές.
-Παράλληλα από την Δευτέρα 23/8/2010 θα ξεκινήσει ο έλεγχος των μονάδων που είχαν συλλεγεί από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας που βρίσκονταν σ’ αυτές τις περιοχές.
-Τέλος το ΥΥΚΑ έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προσπαθειών τόσο από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όσο και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών προκειμένου να αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.
Σε σημερινή (Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010) συνάντηση των διευθυντών των υπηρεσιών αιμοδοσίας από όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας εξειδικεύθηκαν οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το ΕΚΕΑ και αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός για τη διαχείριση του αίματος στο πλαίσιο την προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πυρετού από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Από τη διάψευση του υπουργείου προκύπτει σειρά ερωτημάτων, με πρώτο το εξής: Το πρόβλημα με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι γνωστό εδώ και δυο εβδομάδες. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα περιοχές τέθηκαν σε αιμοεπαγρύπνιση. Κι όμως, ο έλεγχος θα αρχίσει την... άλλη Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010. Όλον αυτόν τον καιρό τι έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες;