Eντυπωσιακή η φθορά, μετά 10 μήνες, της κυβέρνησης, αποτυπώνει έρευνα της Public Issue, για τη σημερινή Καθημερινή της Κυριακής (1 Αυγούστου 2010). Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στους τομείς που αφορούν οικονομία και ανάπτυξη, τονίζει η εφημερίδα και δείχνει ότι με άριστα το 10, υπουργοί της κυβέρνησης παίρνουν μέσο όρο... 5,3.
Όσον αφορά το κυβερνητικό έργο, η εφημερίδα καταγράφει το εξής: Αν και έχουν μεσολαβήσει μόνον 10 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας, η σημερινή εικόνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη του προκατόχου της, το καλοκαίρι του 2009. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει ενταθεί στο σύνολο των έξι (6) τομέων του κυβερνητικού έργου, που αφορούν την οικονομία και την ανάπτυξη (ανεργία, πληθωρισμός, γεωργία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και τουρισμός). Από τους 19 συνολικά τομείς της διακυβέρνησης που αξιολογούνται, μοναδική σχετική επιτυχία της κυβέρνησης (με κριτήριο το ποσοστό της βελτίωσης να υπερτερεί του ποσοστού επιδείνωσης ή της στασιμότητας) αποτελεί η «αστυνόμευση στις γειτονιές».

Γενικότερα, βελτίωση εξακολουθεί να καταγράφεται μόνον στους τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν «τον νόμο και την τάξη» (αστυνόμευση, εγκληματικότητα, μετανάστευση, ναρκωτικά), τομείς οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι σε τρεις τομείς του κυβερνητικού έργου (ανεργία, ακρίβεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), τα ποσοστά επιδείνωσης κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ σε άλλους τρεις (ασφαλιστικό, τουρισμός και εγκληματικότητα) τα ποσοστά επιδείνωσης προσεγγίζουν το 70%.
Ειδικά για τους υπουργούς αναφέρει: η κυβερνητική φθορά και οι επιπτώσεις του Μνημονίου αποτυπώνονται εμφανώς και στο επίπεδο των προσώπων (υπουργών): Με εξαίρεση τον υπ. Προστασίας του Πολίτη (6,3), τον υπ. Αμυνας (6,3) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό - ΥΠΕΞ (6,1), κανείς άλλος δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη «βάση» της αξιολόγησης (που στην κλίμακα 1 - 10 είναι 5,5). Αν και όλοι ανεξαιρέτως καταγράφουν στο τρίμηνο αρνητική μεταβολή, τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν οι υπουργοί: Οικονομικών (-2), Απασχόλησης (-1,6) και Υγείας (-1,6).
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο με κλικ εδώ.

Όλη η έρευνα, σε μορφή pdf, εδώ.