Ένταση επικρατεί το τελευταίο 24ωρο στη Χιμάρα της Αλβανίας μετά το θάνατο 37χρονου Έλληνα που συνεπλάκη με τρεις Αλβανούς. Όλα άρχισαν όταν τρεις Αλβανοί, κάτοικοι της Αυλώνας, ζήτησαν από το νεαρό να σταματήσει να μιλάει ελληνικά. Οι άνδρες λογομάχησαν και συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα ο 37χρονος να κρυφτεί για να γλιτώσει. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις Αλβανοί τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.
Οι ίδιοι είπαν στις αρχές πως επρόκειτο για δυστύχημα και όχι για δολοφονία.
Κάτοικοι της πόλης, απέκλεισαν την εθνική οδό Αγίων Σαράντα- Αυλώνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποφυγή των άγριων εθνικιστικών ενεργειών σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας.
Η Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, δεν εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια του συμβάντος.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος επεσήμανε ότι «πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα».
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε: «Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην περιοχή».
Την ανησυχία του εκφράζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Ο κ Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του, ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την κυβέρνηση των Τιράνων για να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση δικαιοσύνης.