Με τριάντα καθαρόαιµα αραβικά άλογα έφτασε χθες στη Ρώµη ο ηγέτης της Λιβύης Μουαµάρ Καντάφι για µια διήµερη επίσκεψη, η οποία προκαλεί περιέργεια αλλά και αντιδράσεις για την αυξανόµενη επιρροή της Τρίπολης στην ιταλική οικονοµία. Τα µέσα ενηµέρωσης επικέντρωσαν στη σκηνή στην οποία κοιµάται ο Καντάφι κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, καθώς και στα 30 καθαρόαιµα που φέρνει για να συµµετάσχουν σήµερα σε ιππική επίδειξη στο πλαίσιο του εορτασµού της «Ηµέρας Ιταλο-Λιβυκής Φιλίας».
Ο Καντάφι επισκέπτεται την Ιταλία για να τιµήσει τη δεύτερη επέτειο της υπογραφής µιας συνθήκης φιλίας, µε την οποία η Ιταλία συµφώνησε το 2008 να πληρώσει στη Λιβύη 5 δισ. δολάρια ως αποζηµίωση για την 30ετή αποικιακή κατοχή της χώρας που έλαβε τέλος το 1943.

Μόλις αφίχθη, ο Καντάφι επανέλαβε κάτι που είχε κάνει και κατά την προηγούµενη επίσκεψή του στην Ιταλία, πέρυσι τον Νοέµβριο: έκανε διάλεξη για το Ισλάµ και χάρισε αντίτυπα του Κορανίου σε µερικές εκατοντάδες Ιταλίδες. Από 200 ώς 500 γυναίκες, «στρατολογηµένες» από πρακτορείο µοντέλων έναντι αµοιβής που δεν αποκαλύφθηκε, έφθασαν µε πούλµαν στην κατοικία του πρεσβευτή της Λιβύης την ώρα που το αεροπλάνο του λίβυου ηγέτη προσγειωνόταν στη Ρώµη. Και µόλις έφτασε στην πρεσβευτική κατοικία, ο Καντάφι τους µίλησε για το Ισλάµ και τους χάρισε τα αντίτυπα του Κορανίου.

Οπως έγινε γνωστό, τρεις από τις παριστάµενες ασπάσθηκαν αµέσως το Ισλάµ.

Εκτός από το «φολκλόρ», η νέα αυτή συνάντηση του Καντάφι µε τον Μπερλουσκόνι (είναι η τέταρτη φορά που ο λίβυος ηγέτης επισκέπτεται την Ιταλία µετά τη συµφωνία για την αποζηµίωση) θεωρείται πολύ σηµαντική από οικονοµικής άποψης. Η Ρώµη και η Τρίπολη έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία µε επενδύσεις στους τοµείς των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδοµών. Οι οικονοµικές ανταλλαγές έφτασαν τα δύο τελευταία χρόνια τα 40 δισ. ευρώ. Η Ιταλία είναι σήµερα ο µεγαλύτερος εµπορικός εταίρος της Λιβύης και αγοράζει από αυτήν το περισσότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρησιµοποιεί. Οµως πολιτικοί από την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά που µετέχει στον κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι έχουν επικρίνει τις λιβυκές επενδύσεις στην Ιταλία και έχουν καλέσει τις αρµόδιες αρχές να τις ερευνήσουν. Ο Μπερλουσκόνι έχει δεχθεί επιθέσεις και από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι αγνόησε τα ανθρωπιστικά ζητήµατα που δηµιουργεί µια συµφωνία βάσει της οποίας η Λιβύη δέχεται πίσω τους λαθροµετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία αναχωρώντας από τα λιµάνια της.