Μέτρα για την αποκατάσταση του φοινικόδασους της Πρέβελης -του δεύτερου μεγαλύτερου της Κρήτης- που καταστράφηκε σε ποσοστό 70% από την πυρκαγιά στο νομό Ρεθύμνου, λαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη συγκαλείται μια πρώτη, ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010, στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.α.) για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο, και για τους περαιτέρω χειρισμούς που απαιτούνται να εφαρμοστούν.
Όπως εκτιμάται, το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα - παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους. Επίσης, είναι εύκολη η μεταφύτευση μεγάλων, σε ηλικία, φυτών.
Δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου δεσμεύθηκε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).