«Τα έσοδα αυξάνονται αλλά όχι όσο περιμέναμε. Πάντως ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο υπερβαίνει τους στόχους και ελπίζουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμα πιο δυναμικά στο δεύτερο εξάμηνο». Αυτό δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο φλαμανδός επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ.
«Δεν είμαι από μηχανής θεός» απαντά στα ελληνικά ο κ. Σερβάς Ντερούζ στην ερώτηση αν αισθάνεται ως «ένας από τους αλλοδαπούς θεούς » που έρχονται για να σώσουν την οικονομία στη χώρα των θεών.
Εμφανίστηκε αρνητικός για την επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ήταν σοφό να αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν. Αντίθετα θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στις επόμενες μεταρρυθμίσεις για έναν μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα».
Σε ερώτηση αν θα ζητήσουν απολύσεις στο Δημόσιο, απαντά: «Δεν ζητήσαμε ποτέ απολύσεις. Μιλάμε για αλλαγές. Επιμένουμε, για παράδειγμα, στην αναλογία πέντε συνταξιοδοτήσεις για καθεμία νέα πρόσληψη που αναφέρεται στο μνημόνιο».
Στην παρατήρηση ότι οι αγορές θεωρούν υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Ντερούζ λέει ότι «κάνουν λάθος». «Δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους», τονίζει, αναφέροντας ότι «εφόσον η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, κάτι απολύτως εφικτό, θα το αξιοποιήσει για να αποπληρώνει το χρέος. Και αν οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%, κάτι επίσης εφικτό, τότε σε 10 χρόνια το χρέος θα είναι το μισό!».
Επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα δημοσιονομικό πρόβλημα και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, προσθέτοντας ότι «χωρίς το μνημόνιο η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη».
Ακόμη, διευκρινίζει ότι δεν είναι δουλειά τους να υποδείξουν αν και πότε θα γίνουν εκλογές σε μια χώρα στην οποία προσφέρουν βοήθεια.
Επίσης, αρνείται ότι ζητήθηκε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, λέγοντας ότι μιλούν για «απελευθέρωση του κλάδου της ενέργειας». «Το θέμα είναι ότι η ΔΕΗ διατηρεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά ενέργειας και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να συμμετάσχουν στην αγορά ανεξάρτητοι παραγωγοί», σημειώνει ο Ντερούζ.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες λέει ότι «πιθανότατα δεν είναι κακό να υπάρξουν μερικές εξαγορές και συγχωνεύσεις». «Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του κράτους στο τραπεζικό σύστημα, αυτό θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό», τονίζει.
Τέλος, αναφέρει ότι «το Ασφαλιστικό ήταν μια δύσκολη μεταρρύθμιση, που όμως προχώρησε επιτυχημένα» και δηλώνει εντυπωσιασμένος από την ως σήμερα πρόοδο, λέγοντας ότι «μία επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Διάβασε όλη τη συνάντευξη Ντερούζ με κλικ εδώ.