Φωτογραφία του Χ. Σιάρρη
Το παραμικρό δεν έχει ειπωθεί, ακόμη, επίσημα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την προχθεσινή τραγωδία με τους δύο ηλικιωμένους που κάηκαν ζωντανοί, στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, αναμένοντας βοήθεια. Το περιστατικό έχει ανησυχήσει τους Θεσσαλονικείς, ειδικά καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο βίντεο στα οποία απεικονίζονται οι πυροσβέστες να μην μπορούν να σηκώσουν την ειδική κλίμακα για να φθάσουν στον 7ο όροφο και να διασώσουν το ζευγάρι.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά, ειδικά καθώς αυτό το περιστατικό είναι το δεύτερο μετά από εκείνο στην πολυκατοικία της Αρχαίας Αγοράς. Πάλι τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι. Στην περίπτωση εκείνη είχε διαρρεύσει πως η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν έγκαιρη, αλλά τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα είχαν εμποδίσει τη σωστή διάσωση. Τώρα και πάλι το επίσημο σήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο αναφέρεται μόνον στα στοιχεία της Πυρκαγιάς, δείχνει έγκαιρη επέμβαση, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τραγικό.
Χθες, γνωστοποιήθηκε πως, παρά την καθυστερημένη αντίδραση των δυνάμεων της υπηρεσίας για τη σωτηρία των ηλικιωμένων, δεν διατάχθηκε καμία εσωτερική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να αποδοθούν, εφόσον προκύψουν, ευθύνες, καθώς η ηγεσία κατέληξε πως για όλα έφταιξαν αυτοί που δεν την ειδοποίησαν έγκαιρα! Από το αρχηγείο της πυροσβεστικής τονίστηκε ότι η πυροσβεστική άργησε να φτάσει λόγω “καθυστερημένης ειδοποίησης της υπηρεσίας”.
Τα λάθη ήταν πολλά:
* Οι πυροσβέστες έψαχναν, σε λάθος σπίτι, τη φωτιά (στο 125 αντί του 122)
* Το κλιμακοφόρο όχημα που έφθασε πρώτο ήταν... κοντό.
* Το μεγάλο κλιμακοφόρο έφθασε μετά το φρικτό θάνατο των ηλικιωμένων (ήταν αδέλφια)
Το περίεργο είναι ότι, για όλα αυτά δεν διεξάγεται -όπως θα ανέμενε κάποιος- ένορκη διοικητική εξέταση. Απομένει παρέμβαση εισαγγελέα, για να διενεργηθεί κάποια έρευνα για το τραγικό περιστατικό.