«Εφεύρημα» είναι, για τη Νέα Δημοκρατία, το περίφημο masterplan για τα έργα της Θεσσαλονίκης κι «αβέβαιο» το μέλλον τους. Την ίδια στιγμή, οι Θεσσαλονικείς που, επί Σημίτη έργα άκουγαν και έργα δεν έβλεπαν, επί Καραμανλή είδαν να αρχίζουν τα έργα και να μην τελειώνουν κι επί Γιώργου Παπανδρέου να… ξανασχεδιάζονται, εμφανίζονται απηυδισμένοι, αγανακτισμένοι και ανησυχούν.
«Είπαμε… αμήν όταν είδαμε να αρχίζουν τα έργα και, μετά, ήρθαν τα προβλήματα. Έκλεισαν τα μαγαζιά μας με τις λαμαρίνες και χρειάστηκαν… αιτήσεις σε υπουργεία –που λέει ο λόγος- για να τα αλλάξουν με πλέγματα και να δούμε κανέναν πελάτη να περνάει από το πεζοδρόμιο. Κι εκεί που λέγαμε ότι όπου να ΄ναι θα φύγουν και τα πλέγματα, μαθαίνουμε ότι τα έργα…. Ανασχεδιάζονται. Πόσο να αντέξουμε ακόμη», ρωτά τους υπευθύνους ο Γ. Αποστολίδης, καταστηματάρχης στην περιοχή Δελφών…
Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ημαθίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, σχολιάζει: «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αντιληπτό από ολόκληρη την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είναι οι πολίτες αυτοί οι οποίοι πρέπει καθημερινά να επιτιμώνται για τις βλάβες, που -δήθεν- οι ίδιοι προκάλεσαν στα δημοσιονομικά της χώρας».
Όσον αφορά το περίφημο masterplan του κ. Ρέππα, ο κ. Χαλκίδης, προσθέτει: «Με το εφεύρημα του νέου Μητροπολιτικού Πολεοδομικού Επανασχεδιασμού, που θα προκύψει από ένα masterplan -το οποίο δεν έχει προκηρυχθεί- τη μελλοντική συγκρότηση… κατάλληλων οργανωτικών δομών και τη σύσταση διαφόρων Επιτροπών, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ‘αγοράζει’ πολιτικό χρόνο και αποφεύγει τις άμεσες χρηματοδοτήσεις. Στην ουσία, όμως, θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη περιέρχεται σε αναπτυξιακό τέλμα. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Οι αρμόδιοι έχουν εθνική υποχρέωση να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης».
Για τη Νέα Δημοκρατία, η συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του προγραμματισμού έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στη Θεσσαλονίκη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα παρουσία και του Υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη «άφησε δυστυχώς, για άλλη μια φορά, μόνο αμέτρητες υποσχέσεις και αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία των έργων στη Θεσσαλονίκη. Η κοστολόγηση των Δημοσίων Έργων που παράθεσε ως πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την πόλη ισοδυναμεί ουσιαστικά με το σύνολο του ΕΣΠΑ για ολόκληρη την χώρα».

Μετρό: Επί ΠΑΣΟΚ σταμάτησαν οι μετροπόντικες
Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως «το Μετρό της Θεσσαλονίκης αναφερόταν συνεχώς ως εξαγγελία από τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το κ Κώστα Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ παραπλανούσε όλο το λαό της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος, ότι το Μετρό θα αρχίσει. Θα άρχιζε το 1996 και άρχισε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 δημοπρατήθηκε και στις 6 Απριλίου 2006 υπογράφηκε η σύμβαση».
Όσο για τα περί αλλαγής του χρονοδιαγράμματος, από τη Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζουν ότι το μόνο που υπάρχει γι αυτό είναι «δηλώσεις περί εγκαινίων του Μετρό Θεσσαλονίκης σε μία τετραετία που εξέφρασε στο πλαίσιο ημερίδας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 8 Φεβρουαρίου 2010, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης».
Όσο για τους μετροπόντικες που σταμάτησαν, η ΝΔ θυμίζει ότι «βρίσκονται σταματημένοι στη διασταύρωση Σιντριβανιού. Ο πρώτος από το Νοέμβριο 2009 και ο δεύτερος από τον Ιανουάριο 2010, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ».

Ανάγκη για έργα σε Λιμάνι και Αεροδρόμιο
Για την κατασκευή νέου επιβατηγού σταθμού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η ΝΔ υποστηρίζει ότι είναι ένας αερολιμένας «με ακτίνα δράσης σε Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία, που με τους νέους αυτοκινητοδρόμους απέχουν λιγότερο από δύο ώρες. Επιπλέον, καλύπτονται και οι γειτονικές χώρες, στο πρότυπο μεγάλων συνοριακών αεροδρομίων, όπως της Ζυρίχης στην Ελβετία, που εξυπηρετεί, μέσω αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Συνεπώς είναι ώριμη η στιγμή για την κατασκευή νέου επιβατικού σταθμού».
Η την επέκταση της 6ης προβλήτας για την αξιωματική αντιπολίτευση «κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανταγωνιστικό και να εξυπηρετεί πλοία μεγαλύτερου βυθίσματος και μάλιστα τάχιστα, δεδομένου ότι υπάρχει, ήδη, έντονος ανταγωνισμός από ανταγωνιστικά λιμάνια της περιοχής».

«Οδηγούν στην ακύρωση την εξωτερική Περιφερειακή»
Για τις δημοπρατήσεις των έργων της εξωτερικής Περιφερειακής οδού ο κ. Χαλκίδης παραδέχεται ότι «πιθανόν να έχουν μία απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ, λόγω της δημόσιας διαβούλευσης με τους φορείς της πόλης». Επισημαίνει, όμως, ότι για την εξωτερική περιφερειακή (από τον κόμβο του ΤΙΤΑΝ μέχρι τον κόμβο που θα διαμορφωθεί στο Σχολάρι, μήκους 34,5 χλμ., συν τα 2,5 χλμ. συνδετήριας οδού μέχρι το ύψος του γηροκομείου “Άγιος Παντελεήμονας”) «υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός» που έχει παραδοθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ «και συνεπώς απομένει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η υλοποίησή του. Δυστυχώς, η σχετική αναφορά του κ. Ρέππα παραπέμπει σε μακροχρόνια καθυστέρηση ή και ακύρωση των έργων».

Στις καλένδες υποθαλάσσια, ΔΕΘ και Προαστιακός
Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «πρέπει να προχωρήσει άμεσα». Θυμίζει την εξαγγελία του Κ. Καραμανλή, κάνει λόγο για «ολοκληρωμένη και τελική πρόταση» και «χρυσή ευκαιρία για μια ευρεία πολεοδομική και αισθητική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη». Επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός που θα προκύψει από το masterplan «παραπέμπει σε νέα μακροχρόνια καθυστέρηση ή και ακύρωση των έργων για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ».
Ο κ. Χαλκίδης θυμίζει ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος στη γραμμή Θεσσαλονίκης- Λάρισας «προχώρησε επί Ν.Δ.» και επισημαίνει ότι πρέπει, ως το 2012, «να έχουμε προαστιακό στη γραμμή Θεσσαλονίκης – Σερρών» και «σύνδεση της πόλης με το αεροδρόμιο "Μακεδονία", τη Χαλκιδική και το Λαγκαδά, με νέα γραμμή».
Τέλος, για την υποθαλάσσια αρτηρία παραδέχεται ότι «οι μεγάλες καθυστερήσεις επιβάρυναν το έργο, λόγω της ανάγκης εκπόνησης νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και όλων των υπόλοιπων απαιτούμενων μελετών, ενώ οι τεχνικές αλλαγές που επεβλήθησαν, προσθέτουν κόστος ύψους 150 εκατ. ευρώ στον ήδη αυξημένο προϋπολογισμό του έργου. Οδήγησαν, έτσι, στην ακύρωση του έργου».
Όσο για τη ζεύξη Δέλτα Αξιού – Αγγελοχωρίου, με όποιον τρόπο κι αν γίνει αυτή, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι «οδηγείται σε νέα μακροχρόνια καθυστέρηση ή και ακύρωσή του» κι ας υποστηρίζουν μελέτες ότι με την υποθαλάσσια «η κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα μειωνόταν σε ώρες αιχμής, τουλάχιστον, κατά 40%».