Σχεδόν το 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ παράγεται από πυρηνική ενέργεια με τη Γαλλία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο και τη Σουηδία να κατέχουν τις πρώτες θέσεις με ποσά 77%, 55%, 54% και 45% αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. κ. Γκίντερ Έτιγκερ. Από άλλα στοιχεία, που έδωσε ο ίδιος επίτροπος σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Ι.Α. Τσουκαλά για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε., προκύπτει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιο... φιλική προς το περιβάλλον, από τα άλλα είδη της -ακόμη και από αυτήν που προκύπτει από Ανανεώσιμες Πηγές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή μιας μεγαβατώρας πυρηνικής ενέργειας εκπέμπει 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, όταν το αντίστοιχο ποσό για το φυσικό αέριο φτάνει τα 640 κιλά, για το πετρέλαιο τα 690 κιλά και για τον άνθρακα τα 960 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή μιας μεγαβατώρας αιολικής ενέργειας σε θαλάσσιο αιολικό πάρκο εκπέμπει 14 κιλά CO2, ενώ η παραγωγή μιας μεγαβατώρας ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εκπέμπει 45 κιλά CO2.
Αντίθετα με την κοινή λογική είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας: Στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή σχετικά το τί στοιχεία διαθέτει η Επιτροπή για ατυχήματα ή άλλα συμβάντα που σχετίζονται με την ασφάλεια σε πυρηνικά εργοστάσια στα Κράτη Μέλη από το έτος ίδρυσης της ΕΥΡΑΤΟΜ (1957), ο Επίτροπος ΄Ετινγκερ αναφέρει πως δεν έχουν υπάρξει περιστατικά που να σχετίζονται με εκπομπές υψηλής ακτινοβολίας και πως το σύστημα προειδοποίησης εκτάκτου κινδύνου από ακτινοβολίες ενεργοποιήθηκε μόνο μια φορά το 2008, μετά από μικρή διαρροή ύδατος στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Krsko στη Σλοβενία.
O κ. Έτινγκερ δήλωσε ακόμη πως στη Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία κατασκευάζονται νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), η Πολωνία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν πρόσφατα εξαγγείλει τη δημιουργία νέων σταθμών. Τέλος, η βελγική κυβέρνηση ανέβαλε τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας κατά δέκα έτη για τρεις πυρηνικές μονάδες.
«Τα στοιχεία της Κομισιόν μας επιβεβαιώνουν ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μορφή ενέργειας χαμηλού άνθρακα, όπως ακριβώς και οι Ανενώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί λύση για όλα τα Κράτη Μέλη και ούτε ότι πρέπει να θυσιάσουμε την ανθρώπινη ασφάλεια στο βωμό της ενεργειακής ασφάλειας. Αυτό που απαιτείται όμως είναι αντικειμενικότητα και οργανωμένος και υπεύθυνος διάλογος που θα βασίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και όχι σε ιδεοληψίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής κ. Τσουκαλάς.