Την άμεση ενεργοποίηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με εξειδίκευση αρμοδιοτήτων και διασφάλιση πόρων, ζήτησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου κ. Δημήτρης Λακασάς στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μάρκου Μπόλαρη.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ και Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων, Ημαθίας, Δράμας, Πέλλας, Καστοριάς, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών.
Ο Πρόεδρος κ. Λακασάς τόνισε ότι η ίδρυση και λειτουργία ενός κέντρου ανάπτυξης της περιφέρειας στη ζώνη της Εγνατίας Οδού αποτελούσε κεντρικό διεκδικητικό στόχο της Βόρειας Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια.
Καθώς όμως η σύσταση της Μονάδας και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του Επικεφαλής της στον Υφυπουργό κ. Μπόλαρη καθυστέρησε πολλούς μήνες, θα πρέπει να επιταχυνθεί η εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων της και η διασφάλιση των αναγκαίων, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων, για να ξεκινήσει και ουσιαστικά η λειτουργία της και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας αναμένει από το ΥΠΟΙΑΝ σύντομα αποτελέσματα και κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία συντονισμού στη διαμόρφωση μέτρων πολιτικής στην περιφέρεια ευθύνης του.
Ζήτησε το σχεδιασμό μέτρων που αφορούν τις αναπτυξιακές στρατηγικές του ΥΠΟΙΑΝ και το συντονισμό των αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, τα ΠΕΠ και το πρόγραμμα Interreg. Σε αυτά περιλαμβάνεται η προσαρμογή του πλαισίου των ιδιωτικών επενδύσεων ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας. Έμπρακτη απόδειξη της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων του ΥΠΟΙΑΝ, θα αποτελέσει η σύσταση, υπό την ομπρέλα της Επιχειρησιακής Μονάδας, Γνωμοδοτικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη για την υποβολή, την αξιολόγηση και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων που θα αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα με ύψος άνω των 3 εκ. €, προνόμιο που μέχρι τώρα κατέχει αποκλειστικά η Αθήνα.
Αναμένει τη δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης (one stand step) για τους βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες αλλά και τους πολίτες-καταναλωτές, ώστε να υπάρξει αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΑΝ και απεμπλοκή από τις κεντρικές υπηρεσίες του στην Αθήνα. Έτσι μόνο θα νιώθουν σίγουροι ότι υπάρχει υπηρεσία στην οποία μπορούν να διεκπεραιώσουν για όλα τα στάδια τις συναλλαγές τους και η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματά τους δίδοντας επιτόπου λύσεις.
Σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Μονάδα Ανάπτυξης για τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς της Βόρειας Ελλάδας αλλά και την αξιοποίηση από τις παραγωγικές επιχειρήσεις του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών, που διασφαλίζει διαφάνεια, ταχύτητα στη διαδικασία εκτέλεσης των διαγωνισμών, διευκόλυνση συμμετοχής σους διαγωνισμούς περισσότερων επιχειρηματιών, ιδίως μικρομεσαίων της περιφέρειας και μείωση του κόστους για το δημόσιο.
Βελτιώσεις επιβάλλονται και στις λιμενικές υποδομές και υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, με αιχμή του δόρατος το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θα πρέπει να επανακτήσει το χαμένο μεταφορικό του έργο και την ανταγωνιστικότητά του, προσελκύοντας εκ νέου διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές.
Κυρίως όμως ο ΣΕΒΕ ζητά να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει το επίκεντρο της εξωστρεφούς δραστηριότητας, ανακτώντας τον ηγετικό ρόλο που κατείχε στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υποστήριξη και προώθηση των περιφερειακών οικονομικών διακρατικών σχέσεων με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Θέλοντας να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, ο ΣΕΒΕ κατέθεσε στον κ. Υφυπουργό την πρότασή του για προγράμματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας ΜΜΕ και συλλογικών εξαγωγικών φορέων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, εξειδικευμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.
Ειδικότερα το πρόγραμμα «ΕΞΑΓΩ» που προτείνει ο ΣΕΒΕ έχει τους παρακάτω βασικούς στρατηγικούς στόχους: τόνωση εξωστρέφειας, παροχή κινήτρων, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, υποστήριξη συλλογικών φορέων εξαγωγών και εκπόνηση μελετών εξαγωγικής στρατηγικής. Περιλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης ΜΜΕ (νέων και υφιστάμενων), δίδοντας έμφαση σε νέα προϊόντα και νέες αγορές, αλλά και συλλογικών φορέων, όπως υπηρεσίες coaching, μελετών και business plans, δημιουργία εξωστρέφειας-δράσεις συνεργασίας, προβολή, branding και κατάρτιση.
Κλείνοντας ο κ. Λακασάς ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία η Μονάδα Ανάπτυξης για διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις από τα Εθνικά Στρατηγικά Πλαίσια Αναφοράς (ΕΣΠΑ) άλλων κοινοτικών χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης. Οι εκδηλώσεις αυτές θα απευθύνονται τόσο σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στις χώρες αυτές, όσο και σε αυτές, που ενώ δεν έχουν εκεί παρουσία, θα μπορούσαν να αναλάβουν την υλοποίηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών και προμηθειών που θα συγχρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων. Ήδη ο ΣΕΒΕ προγραμματίζει μια τέτοια εκδήλωση στις 06.09.10 στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του ΥΠΟΙΑΝ, με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ της Βουλγαρίας.