Πέντε σχολεία, που πρόκειται να κατασκευαστούν στα Ριζώματα Ημαθίας, στη Συκιά Χαλκιδικής, στο Σκούταρι Σερρών, καθώς και δύο νηπιαγωγεία στις Συκιές, όπου κατεβαίνει δήμαρχος το αγαπημένο παιδί του ΠΑΣΟΚ, βαπτίστηκαν "νέα έργα υποδομών εκπαίδευσης"(είχαν ανακοινωθεί, ξεχωριστά πριν μερικές ημέρες) και εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) για την Κεντρική Μακεδονία, μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Όπως τόνισε η κ. Λιονή, σε μια προσπάθεια να "χρυσώσει το χάπι" για τους υπόλοιπους δημάρχους που διαμαρτύρονται για την... προτίμηση στο Σίμο Δανιηλίδη, «οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού για τη σχολική στέγη θα προωθηθούν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να συμβάλουμε κι εμείς από την πλευρά μας στην αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων με την κατασκευή νέων και σύγχρονων σχολείων σε όλους τους Νομούς. Οι προτάσεις, εφόσον έχουν την απαιτούμενη μελετητική ωριμότητα και πληρούν τις προϋποθέσεις, αξιολογούνται και εγκρίνονται και με ταχείς ρυθμούς εντάσσονται για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013, ώστε να ολοκληρώνονται οι νέες σχολικές μονάδες σύντομα, διασφαλίζοντας παράλληλα ποιοτικές κατασκευές».
Τα πέντε νέα σχολεία που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ είναι:
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΙΖΩΜΑΤΩΝ» προϋπολογισμού 3.209.430 ευρώ. Η πρόταση περιλαμβάνει την ανέγερση τετραθέσιου Δημοτικού Σχολείου, δυναμικότητας 100 μαθητών σε οικόπεδο εμβαδού 4.329,24 τ.μ. στον οικισμό Ριζωμάτων του Δήμου Μακεδονίδος, συνολικού εμβαδού δόμησης 1.341,51τ.μ. και κάλυψης 936,75 τ.μ. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο με ημιυπαίθριο χώρο και με υπόστεγο χώρο γυμναστικής και πρώτο όροφο. Οι χώροι διαμορφώνονται σύμφωνα με το εγκεκριμένο από το Υπουργείο κτιριολογικό πρόγραμμα. Ακόμη διαμορφώνεται ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου εμβαδού 3.392,49 τ.μ. ως αύλειος χώρος, με πρόβλεψη γηπέδου με κερκίδες και πρασίνου με καθιστικά και βρύσες.
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής: «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ΄ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ» προϋπολογισμού 1.313.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιρίου (συνολικού εμβαδού 910 τ.μ.), καθώς και κατασκευή νέου διώροφου κτιρίου. Στο ισόγειο του συγκεκριμένου κτιρίου προβλέπονται: αίθουσα υπολογιστών, βιβλιοθήκη, αίθουσα τεχνολογίας, γραφείο καθηγητών, λεβητοστάσιο, χώροι υγιεινής και κλιμακοστάσιο. Αντιστοίχως, στον όροφο προβλέπονται: αίθουσα φυσικοχημείας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώροι υγιεινής και κλιμακοστάσιο.
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΩΔΕΚΑΘΕΣΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΟΥΤΑΡΕΩΣ» προϋπολογισμού 4.424.000 ευρώ. Θα κατασκευαστεί νέο κτίριο (Κ1) δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου εμβαδού 2.421,01 τ.μ. με κατασκευή σχήματος Π (δημιουργώντας έτσι κλειστό προστατευμένο αύλειο χώρο). Επίσης θα κατασκευαστεί βοηθητικό κτίριο 255,80 τ.μ. για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικό χώρο, αλλά και υπόστεγο γυμναστικής περίπου 199,20 τ.μ. Το συνολικό εμβαδόν των κτιρίων είναι 2.876,01 τ.μ. και περιλαμβάνει τις αίθουσες που προβλέπονται στο εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου.
* Δήμος Συκεών: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ 8ου ΚΑΙ 15ου ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ» προϋπολογισμού 3.800.216 ευρώ. Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει την ανέγερση διώροφου κτιρίου με υπόγειο και στέγη επί της οδού Σπαρτάκου και Γκίνη για τη στέγαση των συστεγαζόμενων 8ου και 15ου νηπιαγωγείων του Δήμου Συκεών δυναμικότητας 75 νηπίων. Η διαμόρφωση του κτιρίου είναι σύμφωνη με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας.
* Δήμος Συκεών: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 16ου ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ» προϋπολογισμού 2.723.967 ευρώ. Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει την ανέγερση κτιρίου με όροφο, υπόγειο και στέγη επί των οδών Τσαρούχη και Κυπρίων ηρώων Ισαάκ και Σολωμού, για τη στέγαση του 16ου ολοήμερου νηπιαγωγείου του Δήμου Συκεών, δυναμικότητας 50 νηπίων. Η διαμόρφωση των χώρων είναι σύμφωνη με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.