Επτά παρατάξεις (με... υποψηφίους ή χωρίς) συνενώνονται για να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Στο... πνεύμα του Προγράμματος Καλλικράτη, ετοιμάζουν συνέντευξη τύπου, για την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιουλίου 2010, στην οποία θα ανακοινώσουν το κοινό πλαίσιο συνεργασίας στο οποίο συμφώνησαν και το οποίο προβλέπει την αναζήτηση κοινού υποψηφίου.
Οι παρατάξεις που "τα βρήκαν" είναι οι "Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια" (της Χρύσας Αράπογλου, ή, μήπως, πρέπει να πούμε του Μπάμπη Μπαρμπουνάκη;), "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" (συμμετείχε, ήδη, με τον κ. Κουράκη, στην δημοτική ομάδα του Γιάννη Μπουτάρη), "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" (του Γιάννη Μπουτάρη), "Οικολογία – Αλληλεγγύη", Αλλάζουμε την Πόλη (του Γιώργου Αντωνόπουλου), Δώδεκα (ξεκίνησε ως κίνηση περίπου 70 πολιτών, κυρίως ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων) και "Θεσσαλονίκη – Δημιουργική Πόλη"(του επιχειρηματία Τάσου Τζήκα).
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, "ύστερα από διάλογο τριών περίπου μηνών, η επιτροπή που σχημάτισαν παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών, ανταποκρινόμενες στην επιτακτική ανάγκη να «γυρίσει σελίδα η πόλη», συμφώνησε χθες 20 Ιουλίου 2010 στις παρακάτω εκτιμήσεις - βασικά σημεία:
Α) στη διατύπωση ενός κοινού πλαισίου Προγράμματος το οποίο συνδυάζει το όραμα για την πόλη με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που χτυπάει κατά κύριο λόγο τις πιο αδύναμες και φτωχές ομάδες του πληθυσμού,
Β) σε πρόταση ενός νέου, δημοκρατικού μοντέλου Δημοτικής Αυτοδιοίκησης,
Γ) στην αναζήτηση όλων των δυνατοτήτων για την προβολή κοινού υποψήφιου Δημάρχου και Ψηφοδελτίου.
Δ) στην πραγματοποίηση Συνέντευξης Τύπου την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιουλίου 2010, στην οποία θα παρουσιάσουν στα ΜΜΕ το παραπάνω πλαίσιο συμφωνίας".
Οι παρατάξεις και ομάδες που συμμετέχουν υποστηρίζουν ότι η όλη προσπάθεια "δεν αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά αντανακλά την κινητικότητα και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχτισαν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων οι στοχευμένες και επιτυχείς κινήσεις πολιτών για τα καθημερινά, αλλά και τα μελλούμενα της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας ουσιαστικά και με πρόγραμμα την καθολική απαίτηση για ριζική αλλαγή".
Καθώς η κίνησή τους έρχεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κ. Γκιουλέκα, απαντούν σε αυτήν λέγοντας πως η υποψηφιότητα του βουλευτή της Ν.Δ. "είναι μια απόπειρα εξωραϊσμού και συντήρησης ενός παρακμιακού καθεστώτος που καταρρέει μαζί με αυτούς που οδήγησαν την πόλη στο σημερινό αδιέξοδο. Γι’ αυτό και η κοινή μας προσπάθεια αποσκοπεί στην ανατροπή της συντηρητικής κυριαρχίας στα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύμπραξης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στο έδαφος μιας κοινής εναλλακτικής πρότασης για το μέλλον της πόλης".