Τη μέχρι τώρα βασική κυβερνητική επιλογή για τη δημιουργία ισχυρού κρατικού πόλου στο τραπεζικό σύστημα επαναφέρει στο προσκήνιο ο ο επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης(φωτογραφία), προτείνοντας τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕ-ΤΤ- Τρ. Αττικής -Ταμείου Παρακαταθηκών, από την οποία μπορεί να προκύψει μία "νέα Εθνική", με πρωταγωνιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρόκειται για παλαιότερο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο είχε αναλάβει να υλοποιήσει ο κ. Πανταλάκης, από τη θέση του Διοικητή της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας όπως αποκάλυψε χθες ο ίδιος σε συνομιλία με συνδικαλιστές τραπεζοϋπαλλήλους.
Η υλοποίηση του σχεδίου μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα χωρίς να υπάρξουν αντιστάσεις - και μάλιστα με την απόλυτη συναίνεση του προσωπικού των κρατικών τραπεζών και την λήρη υποστήριξη της ΟΤΟΕ.
Αντιρρήσεις ενδέχδεται να υπάρξουν μόνον από την πλευρά του Ταμείου Εργοληπτών Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), το οποίο ελέγχει την Τράπεζα Αττικής και δεν είναι διατεθειμένο να χάσει τον έλεγχο χωρίς ικανοποιητικά ανταλλάγματα.
Πάντως, όπως αναφέρεται από έγκυρες τραπεζικές πηγές, το ΤΣΜΕΔΕ είχε ανοίξει κύκλο άτυπων συνομιλιών για πιθανή συγχώνευση με την Τρ. Αττικής με το ΤΤ, το οποίο είναι ο δεύτερος βασικός μέτοχος της, κατέχοντας το 18%.
Η Τρ. Αττικής και το ΤΤ διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και καλή διάρθρωση χαρτοφυλακίου. Το περιορισμένο δίκτυο καταστημάτων τους αυξάνει τις συνέργειες, ενώ η πρόσβαση της Τρ. Αττικής στους μηχανικούς βοηθά στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος και σταυροειδών πωλήσεων.