Νέο τοπίο διαμορφώνεται για τη διαχείριση των βασικών καθημερινών αναγκών των Ελλήνων και ειδικά των νέων, στην εποχή του ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση, περικοπές στις μετακινήσεις και λιτότητα στην ψυχαγωγία ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του εισοδήματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρατηρείται πτώση κατά 50% στην κίνηση στη «νύχτα», ενώ είναι ακόμα μεγαλύτερη η πτώση στον τζίρο για τους επιχειρηματίες που διατηρούν νυχτερινά κέντρα. Ωστόσο και στην ημερήσια διασκέδαση η κρίση καλά κρατεί, καθώς περίπου 30% και πάνω υπολογίζεται η πτώση προσέλευσης σε καφετέριες και ταβέρνες.
Την ίδια ώρα αδειάζει και το καλάθι της νοικοκυράς. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας IRΙ Hellas που παρουσιάζει η Καθημερινή, οι πωλήσεις απορρυπαντικών έχουν μειωθεί κατά 14,2% σε όγκο ενώ αυτές του γάλακτος κατά 6,6% σε αξία. Κατά 4,4% υποχωρούν οι πωλήσεις του γιαουρτιού ενώ οι πωλήσεις του ελαιόλαδου, δηλαδή επίσης είδους πρώτης ανάγκης, μειώθηκαν σχεδόν κατά 10%.
Παράλληλα, σε είδος πολυτελείας μετατρέπονται οι μετακινήσεις με ταξί, καθώς αυτά παρουσιάζουν πτώση πελατείας ως και 40%. Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί να έχουν πλέον μηνιάτικο που δεν ξεπερνά τα 500 με 1.000 ευρώ ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο άγγιζε και τις 3.000 ευρώ. Παράλληλα, μειώνονται οι διελεύσεις από διόδια. Περίπου 10% έχει μειωθεί η κίνηση στην Αττική Οδό το τελευταίο δίμηνο, ενώ κατά 8% μειώθηκαν οι διελεύσεις στο Ρίο – Αντίρριο.
Τέλος, μείωση κρατήσεων παρατηρείται και στον τουρισμό, η οποία φτάνει ως και το 20% με τα προγνωστικά να είναι δυσοίωνα για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και μεγάλους χαμένους να εμφανίζονται η Αττική, η Κρήτη και τα μακρινά νησιά.

από το Star.gr