Στη Θεσσαλονίκη θα συνεδριάσει την Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010, το συμβούλιο διευθυντών της Παρευξείνιας Τράπεζας. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων δύο ελληνικών εταιριών, σε κάθε μια από την οποία θα δοθούν 20 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας που είχε με δημοσιογράφους, ο νέος πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου «Τhe Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB)», Ρώσος, Αντρέϊ Κοντακόφ. Όπως είπε, πρόκειται για τη χρηματοδότηση κατασκευαστικής εταιρίας, εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Αθήνας, και μιας ακόμα εταιρίας πληροφορικής, που δραστηριοποιείται και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας. Το συμβούλιο θα διερευνήσει επίσης τα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις που κατέθεσαν στην τράπεζα άλλες 3 εταιρίες (2 από την Αρμενία και 1 από τη Ρωσία). Σύμφωνα με τον κ. Κοντακόφ, βούληση των μετόχων της τράπεζας είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο νέος πρόεδρος της τράπεζας είπε ότι τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, γεγονός, που όπως είπε, αποδεικνύεται και από το περιεχόμενο της ενδιάμεσης έκθεσης του ΔΝΤ.
Ο κ. Κοντακόφ, ο οποίος θα είναι πρόεδρος της τράπεζας για τα επόμενα 4 χρόνια, αντικατέστησε τον Τούρκο Χαϊρετίν Καπλάν. Είναι 50 ετών, απόφοιτος του Ινστιτούτου Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μόσχας και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Οικονομία της Ανάπτυξης.
Όσον αφορά την τράπεζα, η χρήση του 2009 έκλεισεμε καθαρά κέρδη ύψους 15,2 εκατομμυρίων δολαρίων και χωρίς να συσσωρεύσει νέα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος του έτους, το ενεργό χαρτοφυλάκιο των 91 εγκεκριμένων χορηγήσεων ανερχόταν συνολικά σε 907 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 230 εκατ. αφορούσαν σε δάνεια που εγκρίθηκαν εντός του έτους.
Η Παρευξείνια Τράπεζα ιδρύθηκε το 1997 από τα 11 κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ουκρανία) και χρηματοδοτεί έργα περιφερειακής ανάπτυξης.